Příjmy světových firem by se mohly letos snížit o 44 procent, odhaduje Fidelity

Pokud bude pandemie koronaviru dále utlumovat ekonomickou aktivitu, v průměru by se příjmy světových společností mohly v průběhu roku 2020 snížit o 44 procent. Vyplývá to z průzkumu, který investiční společnost Fidelity International uskutečnila počátkem dubna mezi 150 svými analytiky, kteří pokrývají všechny sektory z celého světa.

Více než polovina analytiků podle serveru fnlondon.com očekává, že jimi pokrývané firmy budou v příštích 12 měsících čelit problémům se solventností, pokud zůstanou stejné podmínky jako v současnosti. Na 40 procent z nich ale očekává, že jejich sektory budou do 12 měsíců v počáteční fázi expanze a 'začnou rašit zelené výhonky'.

Očekávání analytiků ukazují, že dopad viru bude mít širší rozsah a delší trvání. Negativní dopad na příjmy kvůli Covid-19 nyní očekává 91 procent analytiků proti 76 procentům v minulém měsíci. Z těchto 91 procent tři čtvrtiny analytiků předpokládají, že omezení budou mít negativní dopad na příjmy firem po celý rok, nejen za prvních šest měsíců. V březnu to odhadovala z těch, co čekali delší negativní dopad, pouze polovina analytiků.

"Tento měsíc jsme ve srovnání s údaji, které jsme shromáždili před čtyřmi týdny, zaznamenali v tržních výhledech našich analytiků velké změny. Je to proto, že koronavirus přešel z převážně asijské krize do globální pandemie. To vedlo ke komplikacím v důsledku celosvětové vzájemné závislosti dodavatelských řetězců, a to i v Číně, kde očekáváme první známky zotavení," uvedla zástupkyně oddělení vedoucího výzkumu akcií Fidelity International Fiona O'Neilová.

Obzvláště ohrožená nízkou solventností jsou průmyslová a spotřebitelská odvětví, ve kterých 53 procent analytiků u průmyslu a 57 procent analytiků u spotřebitelských odvětví předpovídá problémy již v příštích šesti měsících.

Mezi cyklickými sektory vypadají v lepší formě finanční a technologické společnosti. Pouze 17 procent finančních analytiků sledujících tyto sektory předpokládá, že jejich společnosti budou mít problémy se solventností.

"Banky se od doby velké finanční krize hodně naučily a naštěstí se dostaly do současné pandemie silnější. Po letech hromadění kapitálu jsou schopny být součástí řešení pro celou ekonomiku. K tomu je navíc mnoho balíčků finanční pomoci, které zavádí centrální banky na podporu likvidity," upozornila O'Neillová.

Na 40 procent analytiků očekává, že jejich sektory budou v počáteční fázi expanze za 12 měsíců, zatímco pouhých 16 procent očekává, že jejich sektor bude za rok v recesi. Je však nepravděpodobné, že by nastalo koordinované globální zotavení, protože v různých regionech dochází k zotavení v různých časech.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy Ekonomika banky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina poprvé vyrobí deset samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy