Prodej 5G smartphonů letos vzroste o 1300 procent, trhu vévodí tři značky

Celosvětový prodej chytrých telefonů umožňujících využívat mobilní sítě páté generace (5G) se v letošním roce zvýší zhruba o 1300 procent na rekordních 250 milionů přístrojů. Předpověděla to výzkumná společnost Strategy Analytics. Vloni se podle jejích údajů prodalo 18 milionů smartphonů s 5G.

"V roce 2020 se po celém světě prodá čtvrt miliardy smartphonů s 5G," uvedl Ken Hyers ze Strategy Analytics. "Čína a Spojené státy jsou pro 5G největšími trhy. Apple iPhone, Huawei a Samsung jsou pak třemi předními značkami, které se letos na globálním prodeji smartphonů s 5G dohromady podílejí dvěma třetinami," dodal.

Sítě páté generace technicky navazují na stávající sítě čtvrté generace (4G) a jejich standard LTE Advanced. Proti stávající technologii umožní až desetinásobnou rychlost internetového připojení.

"Kategorie 5G je hlavním motorem růstu trhu se smartphony dnes i pro příští desetiletí," uvedl Ville-Petteri Ukonaho ze Strategy Analytics. Upozornil nicméně, že řada modelů s 5G je i nadále příliš drahá a většina sítí 5G stále nedokončená.

Výzkumná společnost IDC koncem srpna předpověděla, že globální odbyt všech smartphonů letos kvůli negativním hospodářským dopadům pandemie covidu-19 klesne o 9,5 procenta na 1,2 miliardy přístrojů. Na příští rok už ale počítá s devítiprocentním nárůstem.

První zemí, která spustila komerční provoz 5G, se loni v dubnu stala Jižní Korea. V Evropě jako první pro komerční využití spustilo 5G loni v červenci Monako. Čeští operátoři nyní 5G testují. Společnost O2 spustila v létě v Praze a v Kolíně komerční 5G, Vodafone zprovoznil tuto síť v pěti městech (Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Jeseník, Praha a Brno), zatímco T-Mobile bude testovat 5G v ostravském kampusu VŠB. Vodafone rovněž sítí 5G pokryl část pražského metra.

Související

Více souvisejících

smartphone mobily 5G síť Ekonomika apple Huawei Samsung

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 47 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gerhskovich zůstává ve vazbě. Rusové ho hodlají soudit kvůli údajné špionáži

Pobyt Evana Gershkoviche, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, ve vazbě bude pokračovat. Moskevský soud v úterý odmítl jejich odvolání. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy