Prognóza OECD: Světová ekonomika klesne o 4,2 procenta, oživení v Česku bude pomalé

Světová ekonomika v letošním roce kvůli koronaviru klesne o 4,2 procenta, v příštím roce naopak o 4,2 procenta vzroste. Předpověděla to dnes Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Aktualizovala tak svou zářijovou prognózu, podle které se měl globální hrubý domácí produkt (HDP) v letošním roce snížit o 4,5 procenta, zatímco napřesrok měl stoupnout o pět procent.

OECD předpokládá, že výkon globální ekonomiky se na úrovně z období před příchodem koronavirové krize vrátí do konce příštího roku, a to zejména díky silnému hospodářskému oživení v Číně. Růst čínské ekonomiky v příštím roce podle OECD zrychlí na osm procent z letošních 1,8 procenta.

Spojené státy, které jsou největší ekonomikou na světě, by letos měly vykázat pokles HDP o 3,7 procenta a napřesrok nárůst o 3,2 procenta. Ekonomika eurozóny by v příštím roce měla stoupnout o 3,6 procenta po letošním propadu o 7,5 procenta, předpověděla OECD.

The ? @OECD Economic Outlook is now available.For the first time since the start of the #COVID19 pandemic, there is now hope for a positive future. The road ahead is brighter but challenges remain.Read here ➡️ https://t.co/S6VJLmDeoR#EconomicOutlook pic.twitter.com/XBaOpYixhi

— OECD Economics (@OECDeconomy) December 1, 2020

"Nejsme venku z potíží," řekl podle agentury Reuters k vyhlídkám světového hospodářství hlavní ekonom OECD Laurence Boone. "Stále jsme uprostřed pandemické krize, což znamená, že politici ještě mají před sebou mnoho práce," dodal.

Česká ekonomika v letošním roce kvůli šíření koronaviru klesne o 6,8 procenta. Napřesrok by se měl hrubý domácí produkt (HDP) zvýšit o 1,5 procenta, v roce 2022 by pak měl jeho růst zrychlit na 3,3 procenta. 

Česká ekonomika byla podle OECD tvrdě zasažena opatřeními proti šíření koronaviru i poklesem zahraničního obchodu. "Dodatečná restriktivní opatření, vysoká nejistota a slabá důvěra budou brzdit hospodářské oživení, dokud nedojde k široké aplikaci účinné vakcíny," uvedla organizace ve své zprávě. "Rozpočtová podpora pomůže zachovat spotřebu domácností, oživení investic však zabere delší dobu," dodala.

OECD rovněž vyzvala úřady, aby pokračovaly v podpůrných opatřeních a nezahájily příliš brzy zpřísňování rozpočtové politiky. Upozornila, že centrální banka má v případě potřeby prostor k dalšímu uvolnění měnové politiky.

V příštím roce očekává OECD vzestup počtu firemních bankrotů v důsledku pokračující ekonomické slabosti a postupného ukončování některých podpůrných opatření. Míra nezaměstnanosti by se v první polovině příštího roku měla zvyšovat. "Poté, jakmile se pandemie dostane globálně i lokálně pod větší kontrolu, nabere ekonomický růst na tempu díky stoupajícímu obchodu a domácí poptávce," uvedla OECD.

Související

Peníze, ilustrační fotografie.

Česko čeká mírná recese a vysoká inflace, stojí ve zprávě OECD

Česko letos čeká mírná recese, hrubý domácí produkt (HDP) klesne o 0,1 procenta a země se bude potýkat s vysokou inflací, která bude činit 13 procent. Uvádí to zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), kterou dnes představili premiér Petr Fiala (ODS) a generální tajemník OECD Mathias Cormann na tiskové konferenci v Praze. 
Ministerstvo financí

Česko mělo v roce 2021 nejvyšší povinné odvody ze zemí OECD

Česko mělo v roce 2021 nejvyšší odvody na sociální a zdravotní pojištění ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zároveň ale byla složená daňová kvóta, kterou tvoří daňové zatížení společně s povinnými odvody, pod průměrem OECD. Uvádí to aktuální brožura ministerstva financí Státní rozpočet v kostce, jejímž cílem je přiblížit problematiku státního rozpočtu široké veřejnosti.

Více souvisejících

oecd Ekonomika USA (Spojené státy americké) Čína

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy