Rekordní nezaměstnanost v USA: Počet žádostí o podporu klesl, zůstává ale vysoký

O podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden požádalo dalších zhruba 2,44 milionu lidí. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce, které současně zpřesnilo směrem dolů údaj za předchozí týden. Počet žádostí tak opět klesl, stále však zůstává vysoký. Od poloviny března, tedy od začátku krize, kterou vyvolala pandemie způsobená koronavirem, přišlo v USA o práci už více než 38 milionů lidí.

Oproti předchozímu týdnu se počet žádostí o podporu snížil o 249.000. Údaje za předchozí týden byly přepočteny a ukázalo se, že po revizi bylo žadatelů 2,69 milionu, nikoliv 2,98 milionu, jak bylo původně oznámeno. Revize se čekala, protože stát Connecticut minulý týden oznámil, že nahlásil špatná čísla, upozornila agentura Reuters.

Počet žádostí za minulý týden je zhruba v souladu s odhady analytiků, kteří podle agentury Reuters očekávali pokles na 2,4 milionu. Počet nových žadatelů postupně klesá od posledního březnového týdne, kdy o podporu požádalo rekordních 6,87 milionu lidí.

Ekonomové upozorňují, že počet žádostí zůstává vysoký i proto, že jednotlivé státy nyní zpracovávají žádosti zaměstnanců pracujících bez trvalého pracovního poměru. Ti sice nemají nárok na podporu, ale aby mohli od státu získat federální pomoc za ušlé příjmy kvůli koronaviru, musejí nejprve požádat o podporu v nezaměstnanosti a být odmítnuti.

#BREAKING New US jobless claims slow to 2.43 million in latest week, bringing total since mid-March to massive 38.6 million pic.twitter.com/8otN2jvWlF

— AFP news agency (@AFP) May 21, 2020

Na začátku měsíce ministerstvo oznámilo, že v dubnu v USA v důsledku koronavirové krize zaniklo rekordních 20,5 milionu pracovních míst. Míra nezaměstnanosti se více než ztrojnásobila a z březnových 4,4 procenta vystoupila na 14,7 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) nezaměstnanost / nezaměstnaní Ekonomika

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy