Reuters: Čína chce po firmách data o spotřebitelských půjčkách

Čína tlačí na velké technologické firmy, aby sdílely údaje o spotřebitelských půjčkách, a to se zdůvodněním, že to je prevence proti přílišnému zadlužování a podvodům. S odkazem na zdroje obeznámené se situací o tom dnes informovala agentura Reuters. Podle ní by plán, pokud bude uveden do praxe, znamenal konec dosavadní čínské politiky nevměšování se do tohoto sektoru.

Velké internetové společnosti, jako je Ant Group, Tencent nebo JD.com, se dosud předávání dat bránily. Představují pro ně klíčové aktivum, které jim pomáhá provádět operace, řídit riziko a lákat nové zákazníky. Zmíněná data by teď měly firmy podle úmyslu čínských dozorčích orgánů a centrální banky poskytovat některým národním úvěrovým agenturám, uvádějí zdroje Reuters.

Agentury řídí nebo dozoruje právě čínská centrální banka. Ta by údaje podle zdrojů sdílela s bankami a jinými úvěrovými podniky, které by tak mohly snáze vyhodnocovat riziko a zabránit nadměrným půjčkám.

Plán přichází v době, kdy Peking zvyšuje tlak na své technologické giganty. V listopadu zapříčinil krach očekávané primární veřejné nabídky akcií (IPO) finančně technologické společnosti Ant Group. Poté se čínské regulační orgány soustředily na bývalou mateřskou firmu Ant Group, kterou je společnost Alibaba.

Minulý týden vláda nařídila tamním médiím, aby cenzurovala zpravodajství o antimonopolním vyšetřování Alibaby. Zakladatel tohoto největšího čínského internetového obchodu a jeden z nejbohatších Číňanů Jack Ma zmizel před dvěma měsíci z očí veřejnosti, když předtím kritizoval čínský regulační systém.

Související

Více souvisejících

Čína

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy