Rezignoval šéf aplikace TikTok. Politické prostředí se prudce změnilo, napsal v dopise

Šéf aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok Kevin Mayer odchází po necelých třech měsících z funkce. K rezignaci se rozhodl v době, kdy aplikaci hrozí zákaz provozu ve Spojených státech. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Aplikaci TikTok provozuje čínská společnost ByteDance. Americký prezident Donald Trump tento měsíc firmě nařídil, aby aktivity TikToku v USA do 90 dní prodala. Pokud se tak nestane, hodlá tyto aktivity zakázat.

Kevin Mayer has quit as CEO of TikTok as the Chinese-owned app faces enormous backlash from President Trump https://t.co/Fd6K45dFN8

— CNN Business (@CNNBusiness) August 27, 2020

Trump tažení proti TikToku zdůvodňuje obavami, že čínské vlastnictví firmy představuje riziko pro národní bezpečnost, protože čínská vláda tak podle něj může získávat informace o amerických občanech.

Mayer v dopise zaměstnancům uvedl, že se rozhodl rezignovat poté, co se "politické prostředí prudce změnilo". Do čela TikToku se postavil začátkem letošního června, předtím působil v americké mediální a filmové společnosti Walt Disney.

Zakladatel a šéf společnost ByteDance Čang I-ming v jiném dopisu uvedl, že firma se snaží rychle vyřešit problémy, kterým v současnosti čelí. TikTok již začátkem týdne kvůli postupu Spojených států podal žalobu na Trumpa, americké ministerstvo obchodu a šéfa resortu Wilbura Rosse. Firma Bytedance nyní rovněž jedná o prodeji aktivit TikToku v USA americké softwarové firmě Microsoft, napsala agentura AP.

Společnost ByteDance koupila v roce 2017 firmu Musical.ly a spojila ji s aplikací TikTok. Ta se díky tomu stala první čínskou aplikací, které se podařilo prosadit v USA. TikTok má ve Spojených státech 100 milionů uživatelů. ByteDance se díky komerčnímu úspěchu aplikace stala jedním z hrstky skutečných globálních čínských konglomerátů.

Související

Více souvisejících

TikTok Kevin Mayer (TikTok) ByteDance Čína Donald Trump Ekonomika

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy