Ropný gigant BP odchází z Aljašky, výstavba umělého ostrova nejistá

Britská ropná firma BP se dohodla na prodeji svého majetku na Aljašce za 5,6 miliardy USD (130,5 miliardy Kč) soukromé firmě Hilcorp Energy Co. BP tak opouští region, ve kterém působila 60 let, uvedla agentura Reuters.

Dohoda zahrnuje podíly v nejproduktivnějším ropném poli v historii USA Prudhoe Bay a ropovodu Trans Alaska Pipeline o délce 1300 km. Dohoda je součástí plánu firmy získat do dvou let prostřednictvím prodeje majetku deset miliard USD, a dále tak posílit svoji rozvahu.

BP se k prodeji odhodlala po loňské akvizici těžby z ropných břidlic v USA od BHP za 10,5 miliardy USD, která učinila z firmy velkého těžaře ropy z břidlic v Texasu.

BP začala působit na Aljašce v roce 1959. Vlastní podíl 26 procent v Prudhoe Bay, ze kterého se začalo těžit v roce 1977. Již několik let však své zapojení v regionu omezuje. V roce 2014 prodala Hilcorpu polovinu svého podílu v projektu Alaskan. Letos by se obě firmy měly rozhodnout, zda budou pokračovat v ambiciózním projektu těžby z moře v hodnotě 1,5 miliardy USD, který vyžaduje stavbu umělého ostrova.

Akvizice je v souladu se strategií Hilcorp kupovat zralá pole od velkých ropných firem a snižovat náklady. Firma, kterou v roce 1990 založil texaský naftař Jeffery Hildebrand, má operace po celých Spojených státech. Nejnovější dohoda učiní z Hilcorp druhého největšího těžaře a majitele rezerv na Aljašce, za firmou ConocoPhillips.

Z pole Prudhoe bylo vytěženo přes 13 miliard barelů ropy a odhaduje se, že by se z něj měla dát vytěžit ještě více než jedna miliarda barelů. Letošní čistá těžba ropy BP na Aljašce by podle odhadů měla činit v průměru téměř 74.000 barelů denně.

Související

Těžba ropy

Ropný gigant BP má rekordní ztrátu, oznámil novou strategii

Britská ropná společnost BP vykázala za druhé čtvrtletí rekordní čistou ztrátu 6,7 miliardy dolarů (149,4 miliardy Kč) po zisku 2,8 miliardy USD před rokem. Firma také nastínila plány do budoucna, v nichž počítá s tím, že do roku 2030 výrazně sníží produkci ropy i plynu. Poprvé za deset let se také rozhodla snížit dividendu.

Více souvisejících

bp Aljaška ropa Ekonomika

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 25 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

V Bayreuthu zatkli 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy