Ropný gigant BP odchází z Aljašky, výstavba umělého ostrova nejistá

Britská ropná firma BP se dohodla na prodeji svého majetku na Aljašce za 5,6 miliardy USD (130,5 miliardy Kč) soukromé firmě Hilcorp Energy Co. BP tak opouští region, ve kterém působila 60 let, uvedla agentura Reuters.

Dohoda zahrnuje podíly v nejproduktivnějším ropném poli v historii USA Prudhoe Bay a ropovodu Trans Alaska Pipeline o délce 1300 km. Dohoda je součástí plánu firmy získat do dvou let prostřednictvím prodeje majetku deset miliard USD, a dále tak posílit svoji rozvahu.

BP se k prodeji odhodlala po loňské akvizici těžby z ropných břidlic v USA od BHP za 10,5 miliardy USD, která učinila z firmy velkého těžaře ropy z břidlic v Texasu.

BP začala působit na Aljašce v roce 1959. Vlastní podíl 26 procent v Prudhoe Bay, ze kterého se začalo těžit v roce 1977. Již několik let však své zapojení v regionu omezuje. V roce 2014 prodala Hilcorpu polovinu svého podílu v projektu Alaskan. Letos by se obě firmy měly rozhodnout, zda budou pokračovat v ambiciózním projektu těžby z moře v hodnotě 1,5 miliardy USD, který vyžaduje stavbu umělého ostrova.

Akvizice je v souladu se strategií Hilcorp kupovat zralá pole od velkých ropných firem a snižovat náklady. Firma, kterou v roce 1990 založil texaský naftař Jeffery Hildebrand, má operace po celých Spojených státech. Nejnovější dohoda učiní z Hilcorp druhého největšího těžaře a majitele rezerv na Aljašce, za firmou ConocoPhillips.

Z pole Prudhoe bylo vytěženo přes 13 miliard barelů ropy a odhaduje se, že by se z něj měla dát vytěžit ještě více než jedna miliarda barelů. Letošní čistá těžba ropy BP na Aljašce by podle odhadů měla činit v průměru téměř 74.000 barelů denně.

Související

Těžba ropy

Ropný gigant BP má rekordní ztrátu, oznámil novou strategii

Britská ropná společnost BP vykázala za druhé čtvrtletí rekordní čistou ztrátu 6,7 miliardy dolarů (149,4 miliardy Kč) po zisku 2,8 miliardy USD před rokem. Firma také nastínila plány do budoucna, v nichž počítá s tím, že do roku 2030 výrazně sníží produkci ropy i plynu. Poprvé za deset let se také rozhodla snížit dividendu.

Více souvisejících

bp Aljaška ropa Ekonomika

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy