Ropa obnovila cenový propad, později ztráty zmírnila

Ropa dnes na světových trzích obnovila cenový propad, zejména pak americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI), která ztrácela přes 20 procent, než se stabilizovala. Vliv má i nadále hlavně nedostatek skladovacích kapacit ve Spojených státech, nově se ale podle analytiků přidávají obavy, že poptávka po ropě se po skončení pandemie způsobené koronavirem bude zvyšovat jen pomalu.

Krátce před 13:00 SELČ ropa WTI s dodáním v červnu odepisovala 8,5 procenta a prodávala se za 11,70 USD za barel. Dopoledne klesla až k deseti dolarům a v pondělí odepsala zhruba 25 procent. Severomořská ropa Brent, která je klíčovým měřítkem pro stanovování cen ropy ve světě, po dopoledním poklesu až o pět procent vykazovala kolem 13:00 SELČ růst o dvě procenta na 20,39 USD.

Zásoby se v USA skladují zejména v překladišti Cushing v Oklahomě, což je zároveň odběrné místo pro dodání ropy WTI obchodované na burze NYMEX. Sklady v Cushingu byly podle analytiků v polovině dubna ze 70 procent plné a veškeré volné prostory jsou už pronajaté.

"Pozornost se bude tento týden zaměřovat na vývoj zásob, hlavně na jejich růst v Cushingu," řekl podle agentury Reuters šéf obchodů s komoditami ve společnosti ING Warren Patterson. "Pokud uvidíme podobně silný růst zásob jako v minulých týdnech, plné kapacity v Cushingu pravděpodobně dosáhneme v první polovině května. To by mělo vliv na pokles cen ropy i nadále," dodal.

Analytik českého obchodníka na finančních trzích Purple Trading Štěpán Hájek dnes ČTK řekl, že cena červnového kontraktu na ropu WTI se může velmi reálně dostat do záporných hodnot. Poprvé klesla cena WTI do minusu minulý týden, tehdy šlo o květnový kontrakt, tedy také nejbližší kontrakt. Analytici to tehdy označovali za bezprecedentní stav.

"Ropa sice minulý týden rostla od začátku obchodování červnového kontraktu o několik desítek procent, tlak na cenu je však stále obrovský," uvedl Hájek. "Trh pravděpodobně otestuje globální skladovací kapacity během následujících čtyř týdnů a úplný kolaps trhu přestane být pouhou teorií. Pokud do několika týdnů producenti koordinovaně nepřistoupí k radikálnímu snížení produkce, donutí je k tomu sám trh," poznamenal analytik.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci se tento měsíc dohodli na snížení těžby o 9,7 milionu barelů denně, což je asi deset procent poptávky ze začátku roku. V důsledku pandemie způsobené koronavirem ale poptávka dramaticky klesla, podle odhadů až o 30 milionů barelů denně.

Související

Bitcoin

Kdo máte kryptoměny pozor. Po íránském útoku na Izrael padl Bitcoin nejvíc za rok. Zdraží ropa či zlato?

Po nočním útoku Íránu na izraelské cíle Teherán signalizuje, že je připraven převzít přímější roli ve svém konfliktu s Izraelem, do nějž dosud vstupoval zejména skrze své spojence typu teroristů z Hamásu nebo Hizballáhu. To může znamenat novou kapitolu ve vleklém střetu obou zemí, přestože zmíněný noční útok, jenž se čekal předem, byl z velké části odražen.

Více souvisejících

ropa Ekonomika opec

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy