Ropa stále zlevňuje, v USA stouply její zásoby

Ceny ropy dnes výrazně klesají. Nárůst zásob ve Spojených státech a přetrvávající pokles poptávky na trhu převážily nad optimismem, že uvolňování karanténních opatření povede k oživení poptávky po surovině.

Krátce po 19:35 SELČ odepisovala severomořská ropa Brent sedm procent na 28,79 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu klesala o šest procent na 23,10 dolaru za barel.

Zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden vzrostly podle údajů amerického státního úřadu pro energetické informace EIA o 4,6 milionů barelů na 532,2 milionu barelů. To bylo méně, než očekávali analytici oslovení agenturou Reuters, kteří odhadovali, že se zásoby zvýší o 7,8 milionu barelů.

V dubnu klesla globální poptávka po ropě kvůli karanténním opatřením o více než 20 procent. Vzhledem k tomu, že například Itálie, Španělsko, Nigérie či Indie a z amerických států třeba Ohio povolily karanténní opatření, investoři nyní očekávají oživení poptávky.

Cena ropy Brent letos klesla o téměř 60 procent a minulý měsíc spadla nejníže za 21 let. Důvodem byl prudký propad poptávky způsobený šířením nemoci covid-19 a neochota předních světových producentů ropy dohodnout se na snížení těžby. Nakonec se skupina OPEC+, zahrnující ropný kartel a další přední těžaře v čele s Ruskem, dohodla, že od 1. května sníží těžbu o 9,7 milionu barelů denně.

Podle dvou informovaných zdrojů agentury Reuters klesla produkce ropy v Rusku za prvních pět květnových dní na 8,75 milionu barelů denně. To se blíží plánu na květen a červen, který je v linii se zmíněnou dohodou skupiny OPEC+stanovený na 8,5 milionu barelů denně.

Související

Bitcoin

Kdo máte kryptoměny pozor. Po íránském útoku na Izrael padl Bitcoin nejvíc za rok. Zdraží ropa či zlato?

Po nočním útoku Íránu na izraelské cíle Teherán signalizuje, že je připraven převzít přímější roli ve svém konfliktu s Izraelem, do nějž dosud vstupoval zejména skrze své spojence typu teroristů z Hamásu nebo Hizballáhu. To může znamenat novou kapitolu ve vleklém střetu obou zemí, přestože zmíněný noční útok, jenž se čekal předem, byl z velké části odražen.

Více souvisejících

ropa USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina poprvé vyrobí deset samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy