Saudi Aramco láme rekord. Je první firmou s tržní kapitalizací dva biliony dolarů

Saúdskoarabská ropná firma Saudi Aramco se druhý den na burze stala první společností na světě, jejíž tržní kapitalizace překonala dva biliony USD (45,8 bilionu Kč). Po zahájení dnešního obchodování akcie firmy stouply o deset procent, později však část zisků smazaly, uvedla agentura Reuters. Primární nabídka Aramco byla největší na světě a firma je nyní rovněž největší společností na světě podle tržní kapitalizace.

Cena za akcii se dnes zvýšila až na 38,7 rijálu (240 Kč). Nakonec však akcie uzavřely na hodnotě 36,8 rijálu a tržní kapitalizace firmy tak na konci obchodování byla těsně pod dvěma biliony USD. Proti předchozímu dni akcie zpevnily o 4,5 procenta. Pro primární nabídku akcií byla přitom stanovena na 32 rijálů.

Giant jump For the Saudi economy .. Saudi Aramco is the first company in the history of markets, whose market value exceeds 2 trillion $ ????#SaudiAramco pic.twitter.com/7LQMGxXl7V

— خالد المرعيد ?? (@khaledalmraeed) December 12, 2019

Celkem bylo dnes zobchodováno 417,7 milionu akcií firmy v hodnotě 15,9 miliardy rijálů, ukázaly údaje společnosti Refinitiv. Akcie Aramco tak tvořily většinu dnešního obratu akciové burzy v Rijádu, který činil 18,5 miliardy rijálů.

Analytici společnosti Bernstein však považují akcie za nadhodnocené. Podle nich je hodnota firmy kolem 1,36 bilionu USD. Primární nabídka přitom Aramco ohodnotila na 1,7 bilionu USD. "Saudi Aramco je největší, nejziskovější ropnou firmou na světě - ale velikost není vše," napsali analytici.

Vstup Aramka na burzu potěšil hlavně investory v Saúdské Arábii a Perském zálivu, podle kterých cenu akcií posiluje garantovaná dividenda a skutečnost, že region nemá žádnou další velkou ropnou firmu s akciemi na burze.

Saúdská Arábie nabídla 1,5 procenta akcií státní Aramco a z nabídky získala 25,6 miliardy USD. Aramco je největším producentem ropy na světě a na globální produkci se podílí asi deseti procenty. Podnik loni vytvořil čistý zisk 111 miliard dolarů, což z něj učinilo nejziskovější firmu na světě. Stát chce peníze z prodeje akcií použít na snížení závislosti své ekonomiky na ropě, a také k tvorbě nových pracovních míst.

Související

Ilustrační foto

Jemenští povstalci tvrdí, že zasáhli zařízení Saudi Aramco

Jemenští rebelové dnes oznámili, že zasáhli ropné zařízení firmy Saudi Aramco v přístavním městě Džidda v Saúdské Arábii. Zdroj ze saúdskoarabského ministerstva energetiky potvrdil, že na místě začal hořet zásobník s pohonnými hmotami. Informovala o tom agentura Reuters. V Saúdské Arábii právě skončil virtuální summit představitelů největších ekonomik světa G20, jehož byl letos Rijád pořadatelem.

Více souvisejících

Aramco firmy Saúdská Arábie Ekonomika Akcie burza

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy