Šéf společnosti Walt Disney odstupuje z funkce, vystřídá ho Bob Chapek

Robert Iger odstupuje s okamžitou platností z funkce výkonného ředitele americké mediální a filmové společnosti Walt Disney. Vystřídá ho šéf divize zábavních parků Bob Chapek. Oznámila to v noci na dnešek firma. Igera mnozí považují za nejmocnějšího muže v Hollywoodu.

Společnost Walt Disney pod Igerovým vedením převzala výrobce animovaných filmů Pixar, filmovou a nakladatelskou společnost Marvel, filmové studio Lucasfilm či zábavní aktivity společnosti 21st Century Fox. Spustila rovněž streamovací službu Disney+.

V loňském roce měla společnost Walt Disney sedm zástupců v desítce komerčně nejúspěšnějších filmů světa. Její streamovací služba, která zahájila provoz teprve loni v listopadu, již získala přes 28 milionů předplatitelů, píše BBC.

Akcie společnosti Walt Disney na překvapivou zprávu o Igerově odchodu z funkce výkonného ředitele zareagovaly zhruba dvouprocentním poklesem. Devětašedesátiletý Iger nicméně bude mít v podniku i nadále významné postavení. Do konce příštího roku bude výkonným předsedou firmy a bude dohlížet na její "kreativní úsilí".

Iger stál v čele společnosti Walt Disney od roku 2005. Podle členky správní rady Susan Arnoldové se tržní hodnota podniku během jeho funkčního období zpětinásobila. V současnosti se pohybuje kolem 230 miliard dolarů (5,3 bilionu Kč), píše BBC.

Šedesátiletý Chapek se stane sedmým výkonným ředitelem v téměř stoleté historii podniku. Ve firmě působí od roku 1993.

Související

Více souvisejících

studio Disney Bob Chapek Robert Iger Ekonomika USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 9 minutami

před 25 minutami

před 48 minutami

před 53 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy