Skončí obchodní válka? USA a Čína obnovily rozhovory na nejvyšší úrovni

Nejvyšší obchodní vyjednavači Spojených států a Číny se dnes poprvé od července setkali, aby se pokusili najít cestu k ukončení obchodní války mezi dvěma největšími ekonomikami světa. Informuje o tom agentura Reuters.

Americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer a ministr financí Steven Mnuchin dnes přivítali ve Washingtonu čínského vicepremiéra Liou Chea. Americký prezident Donald Trump uvedl, že s s ním v pátek setká v Bílém domě.

Atmosféru kolem obchodních rozhovorů nicméně podle agentury Reuters zhoršilo pondělní rozhodnutí amerického ministerstva obchodu zavést sankce proti 28 čínským bezpečnostním úřadům i komerčním podnikům kvůli jejich podílu na porušování práv muslimské menšiny Ujgurů.

V úterý navíc Washington oznámil, že nepovolí víza čínským vládním úředníkům a činitelům čínské komunistické strany, kteří jsou s porušováním práv Ujgurů spojováni.

Spojené státy a Čína spolu už od loňského roku vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalují cla. Trump viní Čínu z řady nekalých obchodních praktik, které podle něj poškozují americké podniky. Ministr obchodu USA Wilbur Ross dnes uvedl, že americká cla fungují a nutí Peking, aby věnoval pozornost výhradám, které má Washington vůči čínským obchodním praktikám.

Související

Více souvisejících

Čína USA (Spojené státy americké) Donald Trump Steven Mnuchin Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy