Sociální experiment japonského boháče. Jusaku Maezawa rozdá miliardu jenů

Japonský miliardář Jusaku Maezawa rozdá celkem jednu miliardu jenů (asi 208 milionů Kč) tisícovce lidí, kteří ho sledují na twitteru. Zajímá ho, zda jim tento sociální experiment, jak to nazval, přinese štěstí, informovala agentura Reuters. Maezawa experiment spojuje s myšlenkou základního nepodmíněného příjmu.

Po milionu jenů (208.000 Kč) od Maezawy dostane náhodně vybraných 1000 lidí, kteří ho sledují na twitteru a kteří sdíleli jeho příspěvek o experimentu z 1. ledna. Jak jim dar ovlivní život, má podléhat pravidelnému podrobnému dotazování.

"Je to vážně míněný sociální experiment," řekl Maezawa na serveru YouTube. Doufá přitom, že jeho počin přitáhne pozornost nejen akademiků, ale rovněž ekonomů.

Maezawa zbohatnul díky internetového obchodu s oblečením Zozotown, který založil v roce 2004. Je proslulým sběratelem obrazů a sportovních vozů. Bude též prvním vesmírným turistou, který se vydá se společností SpaceX na oběžnou dráhu kolem Měsíce.

Podnikatel je známý také díky svým představám o světě bez peněz. Nejnovější experiment spojuje s myšlenkou základního nepodmíněného příjmu, tedy pravidelně vyplácené částky všem občanům dané země bez ohledu na to, zda dotyčný pracuje, nebo je nezaměstnaný.

"Základní nepodmíněný příjem znamená pravidelnou sumu, která poskytuje pocit bezpečí. To, co nabízí Maezawa, je něco úplně jiného," tvrdí ovšem ekonom Tošihiro Nagahama ze společnosti Dai-ichi Life Research Institute.

O zavedení základního příjmu se diskutuje v několika zemích, včetně například Německa. Na celostátní úrovni garantovaný příjem pro všechny občany odmítli v roce 2016 v referendu Švýcaři. Podle návrhu měl činit 2500 franků (dnes asi 58.300 Kč) měsíčně. Na druhou stranu chtělo Švýcarsko zrušit veškeré sociální dávky, podpory a příspěvky.

Finsko loni v únoru došlo k závěru, že nepodmíněný základní příjem činí lidi šťastnějšími, ale nevede k vyšší zaměstnanosti. Při finském experimentu bylo dvěma tisícům náhodně vybraných nezaměstnaných měsíčně vypláceno 560 eur (asi 14.150 Kč).

Související

Země a Měsíc

Dovolená na oběžné dráze Měsíce? Musk představil prvního turistu, je velmi populární

Los Angeles - Prvním vesmírným turistou, který se vydá na oběžnou dráhu kolem Měsíce, bude japonský miliardář Jusaku Maezawa. V pondělí to oznámil šéf americké společnost SpaceX Elon Musk. Cesta s prvním turistou k Měsíci by se podle agentury Reuters měla uskutečnit v roce 2023, kolik peněz dvaačtyřicetiletý japonský podnikatel za cestu zaplatil, zveřejněno nebylo.

Více souvisejících

Jusaku Maezawa Twitter sociální sítě Japonsko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy