Soud zablokoval zákaz distribuce čínské aplikace TikTok v USA

Americký soud dočasně zablokoval nařízení administrativy prezidenta Donalda Trumpa, které zakazuje společnostem Apple a Google nabízet ve Spojených státech ke stažení čínskou aplikaci pro sdílení krátkých videí TikTok. Informovala o tom agentura Reuters. Zákaz měl vstoupit v platnost v noci z neděle na pondělí.

Soud nicméně prozatím odmítl zablokovat další restrikce amerického ministerstva obchodu, které mají vstoupit v platnost 12. listopadu a které podle TikToku znemožní používání aplikace v USA.

Trump tažení proti TikToku zdůvodňuje obavami, že čínské vlastnictví firmy představuje riziko pro národní bezpečnost, protože čínská vláda tak podle něj může získávat informace o amerických občanech. Zachování aktivit aplikace TikTok v USA podmínil Trump jejich přesunem do amerických rukou.

Majitelem TikToku je čínská firma Bytedance. Ta před týdnem uzavřela předběžnou dohodu s americkými podniky Oracle a Walmart, která má umožnit pokračování provozu aplikace v USA. Nyní pokračují jednání, která mají stanovit podmínky dohody a rozptýlit pochybnosti ze strany Washingtonu a Pekingu, napsala agentura Reuters.

Právní zástupce TikToku při nedělním soudním slyšení označil zákaz nabídky aplikace ke stažení v USA za "iracionální". "Jaký dává smysl uvalit dnes v noci tento zákaz, když se vedou jednání, která jej mohou učinit zbytečným?" prohlásil. Zákaz měl původně vstoupit v platnost již 20. září, americké ministerstvo obchodu jej však o týden odložilo, aby poskytlo na jednání více času.

Související

Více souvisejících

TikTok ByteDance USA (Spojené státy americké) Čína Ekonomika mobilní aplikace

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 17 minutami

Aktualizováno před 26 minutami

před 33 minutami

před 46 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Situace na Ukrajině se bude jen zhoršovat, tvrdí rozvědka. Americká pomoc vývoj situace na frontě nezlepší

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy