Státy G20 odložily nejchudším zemím splátky dluhů

Ministři financí a centrální bankéři největších ekonomik světa sdružených ve skupině G20 odložili počínaje 1. květnem do konce letošního roku 77 nejchudším zemím splátky dluhů. Chtějí jim tak vytvořit větší prostor pro boj s koronavirovou nákazou. Vyplývá to ze sdělení, které uveřejnili po skončení své dnešní videokonference.

Svou připravenost umožnit chudým zemím dočasné přerušení splátek dluhů naznačili už v úterý finanční představitelé skupiny hospodářsky nejvyspělejších zemí světa G7. Podmínili ji ale právě schválením ve skupině G20.

Pro letošek se tak odloží všechny platby úroků a jistin 77 nejchudších zemí světa. Moratorium se vztahuje na smlouvy uzavřené před 24. březnem letošního roku a podle potřeby se může i prodloužit. Po skončení letošního roku budou mít omilostněné země další tři roky na to, aby odložené splátky dluhů dorovnaly.

Za "akt mezinárodní solidarity historických rozměrů" označil dnešní rozhodnutí německý ministr financí Olaf Scholz. Francouzský prezident Emmanuel Macron se podle agentury DPA dokonce zasazoval o to, aby se africkým zemím dluhy odpustily zcela. "Každý rok putuje třetina afrického vývozu na obsluhu dluhů, to je šílené!" řekl rozhlasové stanici RFI.

Jednání představitelů G20 se konalo okraji setkání zástupců Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB), které bylo rovněž virtuální. MMF dnes vyzval světové vlády, aby pomohly udržet konjunkturu co možná vysokými dodatečnými výdaji. Podle jeho šéfky Kristaliny Georgievové si pandemií vyvolaná světová hospodářská krize žádá "výjimečné činy." "Vynaložte tolik, kolik můžete," vyzvala vládní činitele představitelka instituce, která jinak proslula spíše napomínáním vlád k co nejnižším výdajům a k odbourávání dluhů.

Zároveň jim ale připomněla, že si mají nad výdaji udržet kontrolu. "Schovávejte si účty," řekla Georgievová. Dodala také, že MMF je připraven využít své rezervy a poskytnout členským státům půjčky až do celkové výše bilionu dolarů (24,5 bilionu Kč). O nouzové úvěry už podle šéfky MMF zažádalo nebo vyjádřilo zájem zhruba sto zemí. Georgievová ujistila, že žádosti se budou přezkoumávat s dosud nevídanou rychlostí.

Související

Více souvisejících

G20 Ekonomika

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 14 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 37 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy