Svět se chystá na válku? Státy loni vynaložily na zbrojení 1,8 bilionu dolarů

Státy světa v roce 2019 vynaložily na zbrojení celkovou částku 1,8 bilionu dolarů (zhruba 41 bilionů korun), přičemž ve srovnání s rokem 2018 se meziroční nárůst snížil ze šesti na jedno procento.

Uvedl to v pravidelné roční analýze výdajů na obranu ve světě odborný časopis Jane's. V příštích deseti letech se podle odhadů Jane's bude celkový objem světových výdajů na zbrojení zvyšovat o 1,5 až dvě procenta ročně.

Seznam deseti států s nejvyššími vojenskými výdaji se ve srovnání s předešlým rokem loni nezměnil, uvádí se v analýze. Na prvním místě jsou Spojené státy (726 miliard dolarů), dále Čína (217), Saúdská Arábie a Indie (57), Británie (56) a Francie (53). Rusko je osmé s výdaji ve výši 48 miliard dolarů. Ve srovnání s rokem 2018 Německo postoupilo na sedmé a Japonsko pokleslo na deváté místo, uvádí Jane's. Desátá se umístila Jižní Korea.

Nejrychlejší nárůst zbrojení (5,2 procenta) celosvětově zaznamenala v loňském roce východní Evropa (12 procent). Rekordmanem je v tomto ohledu Bulharsko, které nákupem amerických stíhaček F-16 zvýšilo své výdaje na obranu o plných 125 procent. V západní Evropě se vojenské rozpočty zvyšovaly pomaleji, ale i tak šlo o nejrychlejší nárůst od konce studené války (4,2 procenta). Lví podíl na tom mělo Německo, které zvýšilo výdaje na armádu celých 11 procent. Celkově stojí Evropa s 5,2 procentním růstem v čele žebříčku.

Nárůst armádních výdajů v Rusku a Společenství nezávislých států oproti předchozím rokům naopak stagnoval (1,2 procenta) a v roce 2020 by měl dokonce klesnout. Na Rusko připadá v rámci tohoto regionu kolem 90 procent zbrojních výdajů.

Členské státy Severoatlantické aliance se v roce 2014 na summitu ve Walesu zavázaly, že své vojenské rozpočty budou postupně zvyšovat tak, aby nejpozději v roce 2024 dosáhly dvou procent HDP. Z 28 aliančních zemí v roce 2018 tento limit plnily USA, Řecko, Británie, Polsko, Estonsko, Litva a Lotyšsko. Česko loni na obranu vyčlenilo 66,7 miliardy korun, což je o 11,5 procenta více než v roce 2018 a současně zhruba 1,2 procenta HDP. Příští rok by měl český armádní rozpočet představovat přes 1,3 procenta HDP.

Související

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

Více souvisejících

zbraně USA (Spojené státy americké) Čína Saúdská Arábie Indie Rusko zbrojní průmysl

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy