Světový obchod letos podle odhadů kvůli koronaviru klesne o 13 procent

Světová obchodní organizace (WTO) předpokládá, že světový obchod v letošním roce kvůli koronavirové krizi klesne o 13 procent. Uvedl to dnes odcházející šéf WTO Roberto Azevedo. Pokles by tak měl být mnohem mírnější než propad o 32 procent, o kterém hovořil nejpesimističtější scénář WTO.

Azevedo rovněž upozornil, že ve WTO panují čím dál větší obavy z toho, že státy mají v reakci na koronavirovou krizi tendenci posilovat svou soběstačnost.

Varoval, že koncentrace produkce v určité zemi přináší nebezpečí různých šoků. Státy by se podle něj měly spíše snažit diverzifikovat své dodavatele, napsala agentura Reuters.

Azevedo v květnu oznámil, že na konci letošního srpna předčasně odejde z funkce šéfa WTO. Dvaašedesátiletý Brazilec stojí v čele organizace od roku 2013. Jeho druhé čtyřleté funkční období mělo oficiálně skončit na konci srpna příštího roku.

Související

Kyjev

Ukrajina pozastavila stížnosti podané u WTO na Slovensko, Polsko a Maďarsko

Ukrajina zastavila své stížnosti, které podala minulý měsíc u Světové obchodní organizace (WTO) na Slovensko, Polsko a Maďarsko. Toto rozhodnutí souvisí s tím, že země udržují embargo na dovoz ukrajinského obilí. Ukrajinský obchodní zástupce Taras Kačka dodal, že Kyjev pracuje na hledání komplexního řešení obchodního sporu.

Více souvisejících

wto Ekonomika zahraniční obchod Roberto Azevedo peníze

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy