Tchajwanské China Airlines zvažují přímé spojení s Prahou. Jednání dopadlo pozitivně, řekl Hřib

Tchajwanská letecká společnost China Airlines má zájem o zřízení přímé letecké linky mezi Prahou a Tchaj-pejí. Po jednání předsedy Senátu Miloše Vystrčila a jeho delegace s představiteli této společnosti to novinářům řekl pražský primátor Zdeněk Hřib. K plánům na realizaci se podle něj firma vrátí, až odezní současná situace spojená s bojem proti koronaviru.

Zástupci China Airlines podle Hřiba senátní delegaci řekli, že posoudili ekonomickou výhodnost přímé linky. "Dozvěděli jsme se, že to dopadlo v podstatě pozitivně. Akorát momentálně díky té situaci kolem covidu není možné tu linku realizovat hned teď, ale jakmile ta situace pomine, tak se opět vrátí k plánům na (její) realizaci," řekl primátor.

Na twitteru zároveň uvedl, že linka by měla být zavedena, až se kromě koronavirové situace aerolinkám podaří dořešit rovněž dostatek letadel pro dálkové lety.

Přímá letecká linka mezi Prahou a Tchaj-pejí je na dobré cestě. Zástupci China Airlines (tchaj-wanského leteckého přepravce) ji podporují. Poté co dořeší dostatek letadel pro dálkové lety, a uklidní se situace okolo Covid19, měla by být zavedena. Mám z toho radost.

— Zdeněk Hřib (@ZdenekHrib) August 31, 2020

"Jsem za to velice rád, velice rád budu v Praze vysvětlovat, že ty China Airlines, které k nám budou lítat, nejsou aerolinky Čínské lidové republiky, ale tchajwanské aerolinky," řekl Hřib. Reagoval tak na debatu na českých sociálních sítích po zveřejnění fotografií letadla právě China Airlines, které Vystrčila na Tchaj-wan přepravily. Lidé si tuto společnost pletli s čínskými leteckými firmami.

Vystrčil na začátek setkání s touto společností za přepravu poděkoval. Řekl, že byl spokojen s bezpečností i obsluhou od palubního personálu. Podotkl, že by bylo dobře, kdyby letadla mezi Tchaj-pejí a Prahou létala pravidelně.

Hřib novinářům také řekl, že pražské letiště poskytuje přímé lince velkou podporu. Zmínil také potřebu nejen osobní dopravy, ale i nákladní.

Vystrčil dnes ráno jednal i s vedením Tchajwanské asociace výrobců elektroniky (Taiwan Electrical and Electronic Manufacturers Association - TEEMA), která podle Senátu zvažuje založení české pobočky. Podle Hřiba se česká delegace na této schůzce dozvěděla "spoustu pozitivních zpráv". "Víme teď, na co se zaměřit pro to, aby se třeba do Prahy dostalo nějaké vývojové centrum," řekl.

Senát uvedl, že TEEMA patří mezi osm největších průmyslových uskupení na Tchaj-wanu a sdružuje 3000 členů. Podle podkladů, které dostali novináři, má asociace široký záběr a pokrývá oblasti od polovodičů, domácích spotřebičů přes chladicí a klimatizační jednotky, zkušební a měřicí přístroje až po kabely či baterie.

"V reakci na globální dění dochází k přesměrování aktivit TEEMA z čínského trhu do dalších destinací," uvedl Senát před jednáním. TEEMA podle zástupců české horní parlamentní komory zvažuje otevřít pobočku pro střední a východní Evropu, která by se později nejspíš stala centrálou pro celou Evropskou unii. "Vzhledem k aktivitám tchajwanských firem je Česká republika mezi favority," dodal Senát.

Vystrčil společně s delegací na Tchaj-wan přiletěl v neděli, zpět odletí v pátek. Do té doby má v plánu jednání i s dalšími tchajwanskými firmami.

Související

letectví

WSJ: Záznamy z černé skříňky naznačují, že pád Boeingu v Číně byl úmyslný

Záznamy z černé skříňky naznačují, že březnový pád Boeingu 737-800 letecké společnosti China Eastern Airlines, při kterém zahynulo 132 lidí, byl úmyslný. Píše to list The Wall Street Journal s odkazem na předběžnou analýzu amerických expertů, kteří se účastní vyšetřování pádu. Podle zdroje agentury Reuters vyšetřovatelé nenalezli známky o technické poruše letadla, a proto se zaměřili na chování pilotů. Čínský úřad pro civilní letectví informace nekomentoval.

Více souvisejících

China Airlines Zdeněk Hřib Tchaj-Wan Letiště Václava Havla Praha

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 24 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

Zdroj: David Holub

Další zprávy