Tržby z prodeje hudby v USA byly loni nejvyšší za 13 let

Tržby z prodeje hudby ve Spojených státech v loňském roce vzrostly o 13 procent na 11,1 miliardy dolarů (zhruba 258 miliard Kč). Dostaly se tak na nejvyšší úroveň od roku 2006. Za růstem stojí především služby pro streamování hudby, které se na celkových tržbách z prodeje hudby v USA podílejí téměř 80 procenty.

Oznámila to Americká asociace nahrávacího průmyslu (RIAA).

Tržby streamovacích služeb, jako je například Spotify, se loni zvýšily o 20 procent na 8,8 miliardy dolarů. Jejich růst ale zpomalil z předloňských 30 procent.

Helpful insight from @billboard on @RIAA 2019 revenue data (https://t.co/beKcDgWhzE). Gets into the weeds on what's going on with streaming - especially paid subscriptions that are driving vast majority of growth. #RIAAMusicData https://t.co/Xo2H1a1ecT

— Josh Friedlander (@joshpfried) February 25, 2020

Mark Mulligan z výzkumné společnosti Midia Research předpokládá, že růst tržeb streamovacích služeb v USA bude i nadále zpomalovat, protože je těžké nalézt Američana, který je ještě nevyužívá. "Většina lidí je smířena s tím, že uvidíme zpomalování (růstu streamovacích služeb) v Severní Americe i na velkých evropských trzích," dodal.

Tržby ze stahování hudby se propadly o 18 procent na 856 milionů dolarů. Poprvé od roku 2006 se tak dostaly pod miliardovou hranici. Tržby z prodeje kompaktních disků loni klesly o 12 procent na 614,5 milionu dolarů, naopak tržby z prodeje vinylových desek se zvýšily o 19 procent na 504 milionů dolarů. Vzrostly tak už 14. rok za sebou a dostaly se nejvýše za více než tři desetiletí, uvedla agentura AFP.

Spojené státy jsou největším trhem s hudbou na světě. Svého vrcholu tento trh dosáhl v roce 1999, kdy tržby činily 14,6 miliardy dolarů. Téměř 90 procenty se tehdy na tržbách podílely kompaktní disky.

Související

Harry a Meghan v novém dokumentu z produkce Netflix.

Harry a Meghan jsou mezi největšími poraženými letošního roku

Princi Harrymu a jeho ženě Meghan v Hollywoodu pšenka zrovna nekvete. Navzdory relativně úspěšné spolupráci s Netflixem. Jedno z respektovaných médií, které se věnuje dění ve filmovém průmyslu, je totiž zařadilo mezi největší poražené letošního roku. 

Více souvisejících

Spotify Hudba Ekonomika

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 28 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy