Upravený Boeing 737 MAX otestuje také EU, v centru pozornosti je stabilizační systém MCAS

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) dnes oznámila, že v týdnu od 7. září zahájí v kanadském městě Vancouver zkušební lety dopravního letadla Boeing 737 MAX. Tento stroj byl až do loňska nejprodávanějším dopravním letadlem Boeingu, po dvou tragických nehodách z let 2018 a 2019 ale nesmí do vzduchu. Boeing pak začal usilovat o novou certifikaci stroje.

Testy letadla už před více než dvěma měsíci zahájil americký Federální úřad pro letectví (FAA), na tento týden je ohlásil také kanadský regulační úřad Transport Canada (TC).

"Přestože Boeing musí ještě nějaké kroky dokončit, EASA má za to, že proces úpravy letadla obecně dozrál k tomu, že lze přistoupit ke zkušebním letům," uvedl unijní regulátor.

Na rozvrhu zkušebních letů EASA spolupracuje s americkým regulátorem FAA a se společností Boeing. Proces zabrzdila cestovní omezení mezi Evropou a Spojenými státy, která vyvolala pandemie nemoci covid-19.

Boeing analytikům na konci července sdělil, že dodávky stroje 737 MAX se obnoví na konci letošního posledního čtvrtletí. Ve Spojených státech by se podle této časové osy mohlo letadlo vrátit do provozu příští rok.

FAA po sérii zkušebních letů analyzuje letová data. Úřad musí také schválit nové postupy pro výcvik pilotů. Americký regulátor uvedl, že "každá země učiní vlastní rozhodnutí" ohledně toho, zda se stroj vrátí do provozu.

Během zkušebních letů, které zahájil FAA, byl záměrně aktivován stabilizační systém MCAS, jehož software sehrál klíčovou úlohu během dvou zmíněných nehod. V Etiopii a v Indonésii při nich celkem zahynulo 346 lidí. Automatický bezpečnostní systém kvůli vadnému senzoru tehdy opakovaně poslal stroj prudce dolů a posádka nedokázala nad letadlem udržet kontrolu.

Kanaďané oznámili, že se zapojí do hodnotícího výboru pod vedením Američanů, v němž společně s Evropou a Brazílií stanoví - podle zdrojů v polovině září - minimální požadavky pro výcvik pilotů.

Boeing minulý týden oznámil, že dostal první objednávku na letadla 737 MAX od dvou tragických havárií těchto strojů. Až čtyři letadla si objednal největší polský provozovatel charterových letů Enter Air.

Související

Více souvisejících

Boeing 737 MAX boeing EU (Evropská unie) letadla, letectví Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) Federální úřad pro letectví (FAA)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy