USA by místo cel na auta mohly přistoupit k novým jednáním s EU

Spojené státy by se místo zavedení cel na dovoz aut a automobilových součástek příští měsíc mohly rozhodnout pro nová obchodní jednání s Evropskou unií. V rozhovoru s listem Financial Times (FT) to řekl americký ministr obchodu Wilbur Ross.

Prezident Donald Trump by měl o zavedení cel rozhodnout v polovině listopadu. Rozhodnutí měl původně učinit v květnu, odložil ho však o půl roku, aby zajistil více času pro obchodní rozhovory.

Trump nicméně vyjádřil souhlas s názorem, že dovoz aut a automobilových součástek může ohrožovat národní bezpečnost USA.

Podle Rosse má Trump řadu možností, jak v této záležitosti postupovat. Za jednu z nich označil "určitou jinou formu jednání". Hrozba zavedení amerických cel na dovoz aut a automobilových součástek se nyní týká hlavně Evropské unie, protože Kanada, Mexiko, Japonsko a Jižní Korea už s Trumpovou administrativou uzavřely dohody, které je před těmito celními poplatky ochrání.

Ross upozornil, že už pouhá hrozba zavedení cel vedla k novým investicím do automobilového průmyslu ve Spojených státech, což si Trumpova administrativa stanovila za cíl. "Velmi nás povzbuzuje ochota mnohých (globálních automobilek) vyrábět více produktů v USA," poznamenal americký ministr.

Trump v minulosti uvedl, že uvažuje o uvalení až 25procentního cla. Evropská komise (EK) opakovaně varovala, že by v takovém případě přikročila k odvetným krokům. Komise také upozornila, že zavedení nových cel na dovoz aut a automobilových součástek do USA by poškodilo rovněž americký automobilový průmysl.

Výkonný ředitel českého Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl v červnu uvedl, že případná americká cla na automobilový sektor by potenciálně ohrozila až pětinu českého exportu v automobilovém průmyslu a až 25.000 pracovních míst.

Obchodní napětí mezi USA a EU se tento měsíc zvýšilo, když Washington uvalil cla na dovoz zboží z EU v hodnotě 7,5 miliardy dolarů (zhruba 172 miliard Kč) ročně. Tato cla jsou reakcí na nezákonné subvencování evropského výrobce letadel Airbus, zavedení cel Spojeným státům povolila Světová obchodní organizace (WTO).

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire zavedená cla označil za "velmi agresivní", Ross však tuto kritiku odmítl. "Tato cla nejsou něčím, co bychom učinili jednostranně. Má to plnou podporou WTO. To je fakt, který se lidé jako Francouzi rozhodli přehlížet," prohlásil ministr.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie.

EU se dohodla na přísnějším omezení dovozu výrobků z Ukrajiny

Evropské státy a Evropský parlament dosáhly v pondělí dohody o prodloužení bezcelního dovozu některých zemědělských výrobků z Ukrajiny. Belgické předsednictví v Radě EU oznámilo, že přestože dovoz zůstane bezcelní, budou uplatněna přísnější omezení.  
Evropský parlament

Europoslanci prodloužili pozastavení dovozních cel na ukrajinské potraviny

Europoslanci dnes o rok prodloužili opatření na podporu obchodu s Ukrajinou. Velkou převahou hlasů schválili další pozastavení dovozních cel na ukrajinský vývoz zemědělských produktů. Chtějí tak pomoci zemi napadené Ruskem, protože válka Ukrajině brání v obchodování se zbytkem světa. Platnost nynějších opatření skončí 5. června.

Více souvisejících

clo USA (Spojené státy americké) EU (Evropská unie) Wilbur Ross (ministr USA) Donald Trump airbus Ekonomika automobilový průmysl

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 8 hodinami

před 15 hodinami

před 15 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy