USA chtějí omezit přístup čínských firem na americké burzy, zákon prošel senátem

Americký Senát schválil návrh zákona, který by mohl zamezit obchodování s akciemi řady čínských podniků na burzách ve Spojených státech. Informují o tom americká média. Návrh zákona ale ještě musí schválit americká Sněmovna reprezentantů a podepsat prezident Donald Trump.

Zákon požaduje, aby zahraniční podniky registrované na burzách v USA dodržovaly americké předpisy pro audit a další finanční pravidla. Firmy podle zákona musejí rovněž sdělit, zda jsou vlastněny či zda nad nimi mají kontrolu nějaké vládní instituce.

Zákon lze aplikovat na všechny zahraniční podniky, které usilují o přístup k americkému kapitálu, podle zákonodárců je však zaměřen především na Čínu, informuje server CNBC.

Zákon přichází v době, kdy jsou vztahy mezi Spojenými státy a Čínou dost napjaté, nejnověji kvůli pandemii způsobené koronavirem. Washington například tvrdí, že Čína sehrála významnou roli v tom, že se koronavirus z Číny rozšířil do celého světa.

Čínské podniky registrované na burzách v USA se v posledních týdnech navíc dostaly do centra pozornosti kvůli skandálu s nadhodnocováním tržeb v účetnictví čínského řetězec Luckin Coffee. Řetězec loni vstoupil na americký burzovní trh Nasdaq, ten mu ale teď kvůli skandálu plánuje zrušit registraci.

Čínské firmy, jako je například Alibaba či Baidu, získaly od roku 1997 prostřednictvím primárních veřejných nabídek akcií (PO) ve Spojených státech přes 66 miliard dolarů (více než 1,6 bilionu Kč). Podle listu The Wall Street Journal to vyplývá z údajů společnosti S&P Global Market Intelligence.

Související

Ceny potravin, ilustrační fotografie. Komentář

Ceny potravin hýbou burzami. Může se to projevit v našich peněženkách

Pokud patříte mezi ty čtenáře, kteří si myslí, že sledovat dění na světových burzách je nuda, ani dál tento komentář nečtěte. Fakt. Jenže, i v historii snad nejlepší autorka detektivek, Agatha Christie, moc dobře věděla, že čísla obchodování nejrůznějších komodit jsou nejen inspirací pro psaní napínavých románů, ale bohužel mají i rázný dopad na skutečný život každého z nás. Proto je dobré se nevyhýbat burzovnímu dění, ale naučit se z něj vyvozovat správné závěry. Tak třeba dění z posledních dní na komoditních burzách naznačuje, jak se s největší pravděpodobností budou ubírat ceny potravin v příštích týdnech a měsících. A že to může být pořádná detektivka není snad třeba dodávat.
ČEZ, ilustrační fotografie.

ČEZ odmítl návrh, že by se na pokyn státu mohl vyvázat ze společného trhu

Současnou situaci kolem růstu cen elektřiny nelze podle energetické skupiny ČEZ řešit odchodem ze společného evropského trhu s energiemi. Působení na společném trhu je vázáno smlouvami, řekl ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Navíc podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora pomáhá propojení energetických trhů ke stabilitě a bezpečnosti elektrické sítě v Česku.

Více souvisejících

burza Senát USA Ekonomika USA (Spojené státy americké) firmy Čína

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

před 1 hodinou

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy