USA dokončují plán na spuštění ekonomiky, oznámil Trump. Pak pustil kontroverzní video

Plán na opětovné spuštění hospodářského života ve Spojených státech, který tvrdě zasáhla pandemie nemoci covid-19, je takřka hotov. Na tiskové konferenci v Bílém domě to v noci na dnešek SELČ prohlásil americký prezident Donald Trump. Zdůraznil také, že o ukončení karanténních opatření rozhoduje výhradně on a ne guvernéři jednotlivých států a že jeho vláda boj proti koronaviru nepodcenila.

"Jsme velmi blízko k dokončení plánu na otevření naší země," řekl Trump. Poukázal na to, že křivka úmrtí lidí nakažených koronavirem v USA se začíná zplošťovat, což je výsledek karanténních opatření včetně dodržování sociálního odstupu.

"We're very close to completing a plan to open our country." pic.twitter.com/xnV4XxwnjL

— The White House (@WhiteHouse) April 13, 2020

Reuters poznamenal, že guvernéři amerických států připravují vlastní postup obnovy hospodářského života a že tyto plány očividně nepočítají se zásahy federální vlády. Několik amerických států dalo v pondělí na vědomí, že chystá obnovu a rušení opatření v pomalých krocích.

Na dotaz novinářů, kdo tedy o znovuotevření škol či obchodů rozhoduje, Trump odpověděl, že je to šéf federální administrativy, tedy on sám. "Prezident Spojených států má poslední slovo," zdůraznil Trump. Dodal, že federální vláda sice bude spolupracovat s jednotlivými státy unie, ale guvernéři dobře vědí, že rozhoduje prezident. "Když je někdo prezidentem Spojených států, tak jsou jeho pravomoci naprosté," dodal.

Guvernéři ale s takovým výkladem ústavy, na kterou se prezident odvolal, nesouhlasí. "Pokud mi nařídí otevřít tak, že by to ohrozilo veřejné zdraví obyvatel mého státu, tak to neudělám," řekl podle CNN demokratický newyorský guvernér Cuomo. Stanici MSNBC pak sdělil, že desátý dodatek americké ústavy jasně stanovuje pravomoci států. "Ústava říká, že nemáme krále," dodal.

Odmítavý postoj má i demokratický guvernér Pensylvánie Tom Wolf, který prohlásil, že když představitelé států nesli odpovědnost za uzavírky, budou očividně také těmi hlavními, kdo bude řídit jejich uvolňování.

O opatrném a časově neupřesněném obnovování ekonomického života hovoří východní státy New York, New Jersey, Rhode Island, Connecticut, Delaware, Massachusetts a Pensylvánie a také západní státy Kalifornie, Washington a Oregon. S výjimkou Massachusetts tyto státy řídí demokratičtí guvernéři.

Média i komentátoři poukázali na to, že Trump na tiskové konferenci hovořil pochvalně o opatřeních proti koronaviru, která jeho vláda podnikla. Trump pustil také krátké video, které jeho postup chválilo a zároveň útočilo na kritiky a některá média. "Vše, co jsme udělali, bylo správné," míní Trump.

pic.twitter.com/6fEymjTjUM

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 14, 2020

Zpravodajské portály a také agentury poznamenaly, že klip, v němž jsou pochvalné komentáře prezidentova řízení země v době krize, vznikl za peníze daňových poplatníků. BBC poukázala na to, že některá média při promítání videa živý přenos tiskové konference přerušila.

Spojené státy s necelými 600.000 nakaženými a skoro 24.000 mrtvými jsou na čele koronavirem zasažených zemí. Kritici dlouhodobě upozorňují, že Trumpova administrativa věc podcenila.

V neděli dokonce hlavní americký epidemiolog Anthony Fauci připustil, že vláda mohla zakročit dřív. Fauci přitom ještě v únoru hovořil o tom, že má větší strach z chřipky než ze šíření koronaviru v USA. Trump v reakci na Fauciho slova sdílel na twitteru hashtag #firefauci, který vyzýval k Fauciho propuštění.

Na brífinku v pondělí večer (v noci na dnešek SELČ) ale Trump prohlásil, že Fauciho vyhodit nehodlá. "Myslím, že je to báječný chlapík," dodal. Fauci se tiskové konference rovněž zúčastnil a hovořil smířlivě, když uvedl, že v neděli špatně volil slova.

Korespondent BBC pro Severní Ameriku Jon Sopel napsal, že z Trumpovy tiskové konference mu doslova "spadla čelist". Uvedl, že z vystoupení šéfa Bílého domu ho jímala závrať, točila se mu hlava a nestačil se divit vlastním očím.

"A to jsem byl na tiskové konferenci Billa Clintona v roce 1998, kdy poprvé čelil novinářům kvůli vztahu s Monicou Lewinskou," uvedl Sopel. "Byl jsem v Helsinkách, když měl (Trump) první tiskovou konferenci s (ruským prezidentem) Vladimirem Putinem, kde se zdálo, že ve věci zasahování do voleb v roce 2016 spíše věří ruskému lídrovi než vlastním šéfům bezpečnostních a zpravodajských agentur," dodal.

Související

Více souvisejících

Donald Trump USA (Spojené státy americké) Ekonomika Prezident USA Anthony Fauci Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

Hrozil atentát na Zelenského? Polsko odhalilo muže, který dával informace Rusům

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy