USA kvůli koronaviru vykázaly za duben rekordní schodek rozpočtu

Rozpočtový deficit Spojených států v dubnu činil rekordních 738 miliard dolarů (18,6 bilionu Kč), protože koronavirová krize vedla k prudkému růstu výdajů a poklesu příjmů. Vyplývá to z dnešních údajů amerického ministerstva financí.

Dubnový deficit podle ministerstva odráží obrovské vládní výdaje na zmírnění ekonomických dopadů koronavirové krize. Americký Kongres koncem března schválil záchranný balík v hodnotě 2,3 bilionu dolarů. Následně jeho objem rozšířil až na zhruba tři biliony dolarů. Duben byl prvním měsícem, ve kterém se peníze na schválená stimulační opatření vynakládaly, napsala agentura Reuters.

Duben je obvykle měsícem s rozpočtovým přebytkem, protože 15. duben je v USA tradičním konečným termínem pro podání daňového přiznání. Letos byl však tento termín kvůli koronavirové krizi odložen na 15. červenec. Americká vláda v dubnu za posledních 66 let vykázala rozpočtový schodek pouze patnáctkrát, upozornilo ministerstvo financí.

Rozpočtové příjmy se v dubnu meziročně snížily o 55 procent na 242 miliard dolarů. Rozpočtové výdaje naopak vzrostly o 161 procent na 980 miliard dolarů, napsala agentura Reuters.

Za prvních sedm měsíců fiskálního roku, který začíná v říjnu a končí v září, dosáhl rozpočtový deficit 1,48 bilionu dolarů. Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) v dubnu předpověděl, že v celém fiskálním roce by se deficit mohl vyšplhat na rekordních 3,7 bilionu dolarů.

Doposud nejvyšší celoroční deficit zaznamenaly Spojené státy ve fiskálním roce 2009, kdy schodek dosáhl 1,41 bilionu dolarů. V minulém fiskálním roce činil rozpočtový deficit 984 miliard dolarů, což byla nejvyšší úroveň za sedm let.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) rozpočet Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 16 minutami

před 26 minutami

před 46 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 59 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy