USA opustily jednání o dani z digitálních služeb s EU

Americký ministr financí Steven Mnuchin se rozhodl opustit jednání o dani z digitálních služeb s představiteli Evropské unie, protože při rozhovorech se nepodařilo dosáhnout žádného pokroku. Řekl to podle agentury Reuters americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer při dnešním slyšení před výborem pro státní příjmy Sněmovny reprezentantů. Dodal ale, že je stále přesvědčen, že je třeba v případě této daně zavést jednotný mezinárodní systém.

Přerušení jednání vyvolává obavy, zda se podaří dosáhnout dohody o zavedení daně z digitálních služeb s celosvětovou působností v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Může to také urychlit zavedení cel ze strany USA na země, které daň z digitálních služeb zavedou.

USA na počátku tohoto měsíce oznámily, že prověřují daň z digitálních služeb, kterou plánuje zavést nebo již zavedla řada zemí, včetně České republiky. USA se několikrát vyjádřily, že daň považují za diskriminační vůči americkým firmám a že výsledkem přezkumu by mohla být odvetná cla. Záležitost se kromě České republiky týká Evropské unie a dále Rakouska, Brazílie, Indie, Indonésie, Itálie, Španělska, Turecka a Británie. USA požádaly vlády těchto zemí o konzultace.

Daň loni schválila také Francie. Ta se však letos v lednu dohodla s USA na příměří, podle kterého Paříž odloží výběr digitální daně na konec roku a Washington na oplátku prozatím nezavede odvetná cla. Dohoda předpokládá, že se bude v rámci OECD jednat o zavedení této daně s celosvětovou působností.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Daně EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Severokorejci opět provokují sousedy. Odpálili několik raket do moře

Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její jižní soused. Podle agentury Reuters se jednalo o první takový test po dvou měsících, Soul a Tokyo podrobily Pchjongjang ostré kritice. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy