Útoky na on-line platby: Novou hrozbou jsou botnety a syntetické identity

Počet internetových podvodů celosvětově roste. Při internetových obchodech bylo podle analytiků po celém světě loni odcizeno téměř 30 miliard dolarů (zhruba 681 miliard korun), meziročně až o 13 procent více. Za vyššími ztrátami je především nárůst objemů obchodů na internetu. Vyplývá to z informací Analytics Data Factory. Útoky budou nejspíš růst i nadále.

Nejde ovšem pouze o přímé ztráty. Analytici upozorňují, že skutečné náklady související s podvody jsou až třikrát vyšší, než je samotná přímá finanční ztráta. Je k nim totiž nutné přičíst náklady za zpětné zaúčtování, poplatky, redistribuci zboží, manipulaci a náklady na vyšetřování a právní úkony.

Počet útoků se navíc bude podle expertů i přes všechna ochranná opatření dále zvyšovat. "Z počítačové kriminality se stává regulérní byznys s obratem, pro který se podvodníkům vyplatí hledat nové cesty, jak prolomit obranu bank, pojišťoven a e-shopů,“ zvedl Marek Žáček ze společnosti Analytics Data Factory, která pomáhá bankám s prevencí a vyšetřováním podvodů a s řízením vztahů se zákazníky.

Kyberzločinci se v současnosti organizují do velkých mezinárodních skupin a jsou dobře financováni. Na tzv. darknetu sdílejí informace i zkušenosti, obchodují s ukradenými daty a jejich hackerské útoky se staly běžně objednatelnou službou. Díky tomu jsou jejich postupy stále technologicky složitější. Mezi takové patří například tzv. botnety, které infikují zařízení spotřebitelů, odcizí jim identitu, otevřou účty a jsou schopny provádět podvodné nákupy.

V nedávné minulosti tvořila krádež identity největší podíl nahlášených podvodů. Po posílení ochrany kreditních karet se se podvodníci zaměřili zejména na nákupní kanály, kde se fyzicky karty při obchodování nevyskytují a obchodníci ještě nevyužívají nejnovější bezpečnostní postupy. Pomocí odcizených údajů o kreditní kartě provádějí online nákupy, které si okamžitě vyzvedávají v obchodě.

K dalším novým metodám podvodníků patří také tzv. syntetické identity, které vytváří z odcizených skutečných dat doplněných o falešné údaje. Mohou tak legitimně získat platební karty nebo úvěry a podvádět banky, obchodníky i klienty, jejichž totožnost ukradli. Rizikové mohou být také nové platební metody a povinné otevření transakčních kanálů pro třetí účastníky.

Žáček dále připomněl, že další vývoj ochrany internetového obchodování budou ovlivňovat dva základní protichůdné požadavky. Prvním je snaha o co nejsnazší přístup zákazníků k jejich účtům a druhým je nutnost maximálního zabezpečení nástrojů na jejich obsluhu.

Související

Ilustrační fotografie.

V lednu se potvrdil trend zlepšování kvality DDoS útoků. Nejvíce jich je z Ruska

Počty DDoS útoků na české firmy i jejich celková intenzita stagnují již od podzimu loňského roku. Zdánlivý klid ale nesnižuje negativní dopady. Dříve obvykle používanou plošnou hrubou sílu totiž nahradily kvalitnější a intenzivnější útoky, které tak dokáží napáchat stejně vysoké, nebo dokonce i větší škody. Zdánlivě slabší útoky se totiž i hůře odhalují. 

Více souvisejících

Kybernetická bezpečnost internet platební karty e-shopy Hackeři Ekonomika

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 14 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy