V cestovním ruchu je celosvětově ohroženo 120 milionů míst, šéf OSN je znepokojen

V cestovním ruchu je letos kvůli koronaviru celosvětově ohroženo 120 milionů pracovních míst. Těžce postiženy budou rozvíjející se země a hlavně ženy, varuje v dnešní zprávě OSN.

"Krize je masivní šok pro rozvinuté ekonomiky, ale pro rozvíjející se země je to stav nouze," řekl ve videoprojevu generální tajemník OSN António Guterres. Mnohé z těchto zemí jsoupřitom na turistice silně závislé. V Africe se sektor cestovního ruchu loni podílel na veškerém vývozu deseti procenty.

It has been painful to see how the tourism sector – which employs 1 in 10 people on Earth – has been devastated by the #COVID19 pandemic.It is imperative that we rebuild tourism in a safe, fair and climate friendly way. https://t.co/mfpWatYJxn pic.twitter.com/YjmioVbHRD

— António Guterres (@antonioguterres) August 25, 2020

Kvůli zavřeným hranicím, liduprázdným hotelům a zrušeným letům se podle zprávy počet zahraničních turistů v letošních prvních pěti měsících globálně snížil o 56 procent. Za celý rok by pak mohl klesnout o 78 procent. To by znamenalo pro cestovní ruch ztrátu mezi 910 miliardami (20,1 bilionu Kč) a 1,2 bilionu dolarů (26,5 bilionu Kč).

Firmy podnikající v cestovním ruchu jsou navíc většinou malé a střední podniky, které nemívají větší rezervy. "Zvláště ohroženy jsou ženy, mladí lidé a nelegální zaměstnanci," řekla k možným ztrátám pracovních míst Sandra Carvaová ze Světové turistické organizace (UNWTO), která je součástí OSN. Ženy totiž podle zprávy tvoří více než polovinu všech zaměstnanců v cestovním ruchu.

Související

Více souvisejících

OSN António Guterres cestovní ruch Ekonomika

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nejde o špatná jablka, ale prohnilý strom Hamásu. Izrael se bouří proti zprávě o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy