Venezuela od října kvůli hyperinflaci škrtne na všech bankovkách šest nul

Venezuela od října škrtne na všech bankovkách šest nul. Oznámila to dnes místní centrální banka, která se kvůli hyperinflaci rozhodla změnit nominální hodnotu své zdevastované měny bolívar už podruhé za poslední tři roky.

Plán nic nezmění na dopadech kolapsu venezuelské ekonomiky, který přinutil k emigraci z této jihoamerické země miliony lidí. Každodenní peněžní transakce by ale díky tomuto kroku mohly být jednodušší, uvedla agentura Reuters.

Většina venezuelské ekonomiky je od roku 2019 navázána na dolar. Tamní autoritářský prezident Nicolás Maduro tehdy zrušil většinu kontrol nad tvorbou cen a vývojem směnných kurzů. Praktický dopad dnes oznámeného kroku tak bude zřejmě slabší než v roce 2018, kdy centrální banka škrtla pět nul. Reagovala tím na masivní nárůst inflace, která dosáhla 1,8 milionu procenta. Někdejší prezident Hugo Chávez ještě předtím v roce 2008 škrtnul z hodnoty bolívaru tři nuly.

"Bolívar nebude mít ani větší ani menší cenu, ale abychom usnadnili jeho používání, upravujeme ho na jednodušší měřítko," uvedla centrální banka ve vyjádření.

Bankovkou s nejvyšší nominální hodnotou nově bude 100 bolívarů, která bude odpovídat současné částce 100,000.000 bolívarů. Bankovkou s nejvyšší nominální hodnotou je teď jeden milion bolívarů, je o ně však velký zájem a v oběhu je jich nedostatek. Například k nákupu pětilitrového kanystru vody je jich zapotřebí více než sedm, stojí totiž 7,4 milionu bolívarů, což odpovídá asi 40 korunám.

Maduro už roky svaluje inflaci na americké sankce, jimiž se jej Spojené státy podle jeho tvrzení snaží přimět k odstoupení z funkce. Prezident mluví také o ekonomické válce, kterou podle něj vedou vůči Venezuele šéfové velkých podniků a političtí oponenti.

Ekonomové a opoziční lídři nicméně tvrdí, že inflaci způsobila centrální banka, která bez rozmyslu tiskla nové peníze, aby jimi zaplatila rostoucí veřejné výdaje.

Venezuelská ekonomika je v rozkladu po letech hyperinflace, úpadku kdysi vzkvétajícího ropného průmyslu, a také kvůli americkým sankcím, které ochromily export venezuelské ropy.

Podle expertů by výrazné zlepšení situace přinesly jen rozsáhlé investice do infrastruktury. Ty jsou ale za současných podmínek neuskutečnitelné kvůli nedostatku financí a kvůli sankcím, v důsledku nichž nechce většina zahraničních firem spolupracovat s venezuelskou vládou.

Související

Vladimir Putin a  Sergej Michajlovič Mironov v roce 2018.

Rusko mění svět. Po Evropě "se natahuje" po území na dalším kontinentu

Politika současného Ruska je zaměřena jednoznačně na destabilizaci světového řádu využívající oportunisticky jakékoliv příležitosti, která se naskytne. Podle vlivného ruského senátora přišel čas, aby se Rusko začalo věnovat i jiným územím než Evropě. Tvrdí, že změna na americkém kontinentu již pod ruským vedením začala.
Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Venezuela

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Německá policie, ilustrační foto

Německo zatklo 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

před 44 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 9 hodinami

Bezdomovci pryč, uprchlíci pryč. Francouzská policie připravuje Paříž na olympijské hry

Francouzská policie se snaží zbavit Paříž a jeho metropolitní oblast bezdomovců a nelegálních migrantů. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy