Volkswagen odškodní pronásledované pracovníky z dob brazilské junty

Německá automobilka Volkswagen odškodní částkou 36 milionů realů (149 milionů korun) své bývalé zaměstnance v Brazílii, kteří kvůli spolupráci firmy s armádou čelili pronásledování v době vlády vojenské junty v letech 1964 až 1985. S odvoláním na automobilku o tom dnes informovala agentura Reuters.

Brazilská vládní komise pro vyšetření možných pochybení v období diktatury nalezla důkazy, že firmy včetně Volkswagenu tajně pomáhaly armádě vyhledávat možné "podvratné živly" a potenciálně nebezpečné odborářské aktivisty v řadách svých zaměstnanců. Mnoho z pracovníků bylo podle Reuters vyhozeno, zadrženo nebo zastrašováno policií a po dlouhá léta si nebyli schopni najít novou práci.

Volkswagen podle Reuters uvedl, že ve středu podepsal dohodu o urovnání sporu s brazilským státem a prokuraturou v Sao Paolu, která zahrnuje vyplacení 16,8 milionu realů (69,5 milionů korun) sdružení bývalých zaměstnanců a jejich žijících rodinných příslušníků. Zbytek částky bude věnován na různé lidskoprávní projekty.

Brazilské státní zastupitelství v prohlášení uvedlo, že dohoda ukončí tři souběžná vyšetřování zahájená od roku 2015.

"Je důležité se zodpovědně vyrovnat s temnou kapitolou v brazilských dějinách a podpořit transparentnost," uvedla členka představenstva Hiltrud Wernerová v portugalsky psaném prohlášením, které Volkswagen v této souvislosti vydal.

O urovnání sporu mimo jiné informovaly německé stanice NDR a SWR a deník Süddeutsche Zeitung.

Historik Christopher Kopper z univerzity v Bielefeldu, kterého automobilka pověřila prozkoumáním případu, sdělil, že se jedná o historickou dohodu. "Je to poprvé, co německá firma uzná zodpovědnost za porušování lidských práv svých vlastních zaměstnanců v případech, které se staly po skončení nacismu," řekl Kopper německým novinářům.

Volkswagen v prohlášení uvedl, že ačkoliv Kopperovo vyšetřování odhalilo spolupráci firmy s brazilskými bezpečnostními složkami a vojenskou juntou, neexistují jasné důkazy, že tato spolupráce byla ve firmě institucionálně zavedenou praxí.

Související

Volkswagen

Odvolací soud odmítl žalobu kvůli aféře dieselgate

Středočeský krajský soud dnes definitivně zamítl žalobu společnosti Safe Diesel, která požadovala odškodnění v souvislosti s tzv. aférou dieselgate. Soudy se nebudou zabývat nároky více než 7000 českých majitelů vozů značky Volkswagen vybavených naftovými motory, které byly vybaveny softwarem manipulujícím s emisemi.

Více souvisejících

volkswagen odškodnění Brazílie Německo

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy