Výměna v čele IBM. Z funkce generálního ředitele odchází první žena v historii

Z vedení IBM odchází jediná žena na pozici generálního ředitele v dosavadní historii. Virginii Romettyovou 6. dubna po osmi letech v čele americké technologické firmy nahradí firemní specialista na cloudové inženýrství Arvind Krishna. Akcie IBM zareagovaly na čtvrteční oznámení společnosti pětiprocentním růstem po skončení obchodování.

Romettyová odchází v době, kdy IBM vykázala první růst tržeb za šest kvartálů. Podle analytiků agentury Reuters ale akcionářům nebude chybět, protože se tržní hodnota firmy během jejího období ve funkci snížila téměř na polovinu. IBM provází pověst bývalého poskytovatele hardwaru, který se nedokázal přizpůsobit novým časům.

Romettyová sice firmu na novu éru cloudových služeb začala připravovat, odchází ale od nedokončené práce. Její pokračování se firma rozhodla svěřit současné hlavě výzkumu a vývoje, který před rokem začal řídit i firemní cloudové operace, jež tvoří rostoucí část jejích příjmů. Arvind Krishna se stane desátým generálním ředitelem ve 108leté historii společnosti.

Aby se pokusila dohnat náskok rivalů, jako jsou Amazon, Microsoft a Google, oznámila IBM v roce 2018, že za 34 miliard dolarů (778 miliard korun) plánuje koupit softwarovou firmu Red Hat. Byla to největší akvizice v její stoleté historii a podle firmy za ní stál právě Krishna.

Ten se stane čtvrtým šéfem velké americké technologické firmy, který má indický původ. V Indii se narodil i ředitel Microsoftu Satya Nadella, hlava Googlu Sundar Pichai i Shantanu Narayen, který řídí společnost Adobe.

Související

Více souvisejících

IBM Virginia Rometty (IBM) Ekonomika USA (Spojené státy americké) Arvind Krishna (IBM)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 22 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

Tragická nehoda FlixBusu v Německu. Autobus skončil na boku, pět mrtvých

Tragická nehoda autobusu dopravce FlixBus se ve středu dopoledne stala na dálnici nedaleko německého Lipska. Nepřežilo ji pět lidí, dalších více než dvacet cestujících utrpělo zranění. O neštěstí informovala světová média v čele s BBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy