Vystrčil navštívil sídlo Taiwan Cooperative Bank, zvažuje se zřízení pobočky v ČR

Finanční ústav Taiwan Cooperative Bank (TCB) zvažuje, že zřídí pobočku v České republice. Jeho zástupci to dnes řekli předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi, který sídlo banky navštívil.

Podnik nyní vypracovává takzvanou studii proveditelnosti, která má zhodnotit, zda je zvažovaný krok pro firmu výhodný. Pokud bude výsledek příznivý, přípravy na vstup na český trh banka urychlí. 

Vystrčil na návštěvě banky řekl, že pokud by do Česka přišla, pomohlo by to tchajwanským investicím v České republice.

Další investice do Česka? Návštěva v Taiwan Cooperative Bank. Je to jedna z největších bank na Tchaj-wanu, má pobočky i ve světě, v Evropě zatím pouze v Belgii. Uvažuje ale o zřízení pobočky v Česku a to by podle expertů usnadnilo příliv dalších tchajwanských investic k nám. pic.twitter.com/RVjvrI1pIs

— Lumír Aschenbrenner (@Lem_Aschenbrenn) September 4, 2020

Banka uvádí, že má asi 300 poboček a přes 8400 zaměstnanců. Její zástupci české delegaci řekli, že poskytují služby více než sedmi milionům zákazníků. V Evropě má zastoupení jen v Bruselu. Pokud by se rozhodla do Česka jít, nejspíš by to bylo pod názvem United Taiwan Bank, řekli její zástupci.

Vystrčil se dnes zúčastnil také konference o společné politice Spojených států, Tchaj-wanu, Evropské unie a Japonska při "restrukturalizaci dodavatelského řetězce". Cílem bylo poukázat na rizika, která může představovat zajišťování dodávek pouze z jedné země. Pražský primátor Zdeněk Hřib ČTK řekl, že řadě lidí začíná docházet, že není dobrá závislost dodavatelských řetězců na Číně.

"Je velmi nebezpečné z hlediska celkové strategie, protože když dojde k nějaké opravdové krizi, jako byla třeba ta koronavirová, tak se může stát, že se roušky budou prodávat za neuvěřitelné ceny a kdo ví, jestli se k vám vůbec dostanou a jestli nebudete muset dělat ústupky třeba v politické rovině," poznamenal.

Vystrčil na konferenci řekl, že pro některé subjekty může být výhodné systematicky ničit konkurenci tím, že podhodnotí cenu nabízeného zboží. Poukázal na to, že v Česku musejí státní orgány vzít nejlevnější nabídku. Řešení vidí ve spolupráci i v tom, že nebudou pranýřováni ti, kteří například s odůvodněním bezpečnosti nakoupí dražší telefony. "Starost o svou bezpečnost musíme začlenit mezi kritéria, podle kterých se budeme chovat," řekl.

Podle předsedy senátního výboru pro obranu a bezpečnost Pavla Fischera se začíná mluvit o tom, jak narovnat výrobní procesy, aby byly lépe v souladu s prožívanou krizí. České představitele kritizoval za to, že třeba v případě roušek nebyli schopni zajistit postavení domácí masivní výroby. Poznamenal, že během krize se zjistilo, že jsme závislí na Číně.

Podle ekonomů už některé světové i tchajwanské firmy začaly z Číny přesouvat výrobu. Umístit ji budou chtít v jiných zemích světa. Důvodem je i soupeření mezi USA a Čínou. Sinolog Martin Hála z projektu Sinopsis uvedl, že například tchajwanská firma Foxconn začala v tichosti přesouvat výrobní kapacity do jiných zemí pod vlivem amerických cel a technologických omezení.

Hřib ČTK řekl, že pro vedení hlavního města je důležité najít způsob, jakým by Praha "mohla být u toho". "Pochopitelně Praha má primárně zájem o průmysl, který má vysokou přidanou hodnotu," dodal. Zároveň poznamenal, že si myslí, že si už lidé uvědomili, že Čína není spolehlivý partner, protože není schopna dodržovat uzavřené dohody.

Související

Více souvisejících

Miloš Vystrčil (ODS) Tchaj-Wan Taiwan Cooperative Bank (TCB) Zdeněk Hřib Praha Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy