Vývoz ropy ze Saúdské Arábie klesl o 11 miliard dolarů

Hodnota ropy vyvezené ze Saúdské Arábie se kvůli citelnému propadu cen v prvním čtvrtletí meziročně snížila o 21,9 procenta a dosáhla 40 miliard dolarů (943 miliard Kč). To odpovídá poklesu o 11 miliard dolarů, informovala dnes agentura Reuters. Cena severomořské ropy Brent se v prvních třech měsících roku propadla kvůli koronavirové krizi a následkem cenové války mezi Saúdskou Arábií a Ruskem o více než 60 procent.

Pokles exportu ropy byl i hlavní příčinou poklesu celkové hodnoty vývozu ze Saúdské Arábie, uvedli statistici. Vývoz produktů mimo ropu, včetně chemikálií a plastů, klesl o 16,5 procenta.

Většina saúdskoarabské ropy směřovala v prvním kvartálu do Číny. Za ní následovalo Japonsko a Indie. Z Číny se zároveň i nejvíce zboží do Saúdské Arábie dovezlo.

Saúdská Arábie je neoficiálním vůdcem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Tento kartel a jeho spojenci včetně Ruska se v sobotu dohodli na prodloužení rekordního snížení těžby ropy o měsíc, což znamená do konce července. Činí tak ve snaze podpořit cenu ropy, a tím i své příjmy. Na trh od května denně dodávají o 9,7 milionu barelů ropy méně, což představuje zhruba deset procent celosvětové produkce.

Saúdská Arábie vykázala ve čtvrtletí rozpočtový schodek devět miliard dolarů. Tržby z prodeje ropy klesly o 24 procent na 34 miliard USD.

Související

Ramzan Kadyrov

Hamás odmítá jednat o propuštění rukojmích. Postavil se za něj Kadyrov i Saúdská Arábie

Ismail Haniyeh, šéf politického úřadu Hamásu, uvedl, že nebude jednat s Izraelem o zajatých rukojmích, dokud boje neskončí. "Informovali jsme všechny strany, které nás kontaktovaly ohledně nepřátelských zajatců zadržovaných odbojem, že toto téma nebude otevřeno před koncem bitvy," říká. "A bude to jen za cenu, kterou odpor přijme," dodal. Za radikální hnutí se postavil Írán, čečenský vůdce Ramzan Kadyrov i Saúdská Arábie.

Více souvisejících

Saúdská Arábie ropa

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy