Western Union obnovuje převody peněz do Afghánistánu

Americká firma Western Union oznámila, že obnovuje převody peněz do Afghánistánu. V zemi je velký nedostatek hotovosti a Afghánci stojí u bank fronty od té doby, co se v půlce srpna moci ujalo radikální hnutí Tálibán.

"Western Union s radostí oznamuje, že počínaje 2. zářím 2021 obnovuje službu převodů peněz do Afghánistánu. Zákazníkům z 200 zemí a teritorií to umožní opět posílat svým blízkým v Afghánistánu peníze. Chápeme naléhavé potřeby svých zákazníků a chceme jim v tomto čase poskytnout podporu," uvedla firma, jež poskytuje finanční služby.

Součástí oznámení je informace, že mezi 3. a 17. zářím nebude Western Union za transfer účtovat žádné poplatky. Možné bude ale jenom posílat peníze do Afghánistánu, nikoli opačným směrem.

Afghánistán se podle agentur dostal po nástupu Tálibánu k moci na pokraj ekonomického kolapsu. Banky jsou sice stále otevřené, ale dostat se k jejich vchodu dlouhými frontami trvá mnoho hodin i celý den. Vybrat si lze týdně pouze 20.000 afghání (4200 korun).

Bývalý guvernér centrální banky Abdul Fitrat, který nyní žije v USA, řekl, že afghánskému bankovnímu systému hrozí kolaps. "Je tam velká bankovní krize, bude-li to tak pokračovat, bankovní systém dlouho nevydrží. Zhroutí se v řádu tří čtyř týdnů, možná dvou měsíců," citovala Fitrata stanice CNN.

"Nikdo nemá peníze," řekl nedávno stanici za podmínky zachování anonymity současný zaměstnanec centrální banky. Podle Světové banky pocházelo 75 procent peněz rozpočtu minulé vlády ze zahraničí.

Související

Více souvisejících

Afghanistán Western Union

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy