Žebříček konkurenceschopnosti vede Singapur, propad Číny a USA. Jak si vede Česko?

Na prvním místě v žebříčku konkurenceschopnosti, který sestavuje švýcarský institut IMD, se druhým rokem za sebou drží Singapur. Česká republika zůstala na 33. příčce, výrazný pokles v žebříčku zaznamenaly Spojené státy a Čína. IMD žebříček dnes zveřejnil na svých internetových stránkách.

Druhé místo obsadilo Dánsko, za kterým následovalo Švýcarsko. Spojené státy se posunuly z třetího místa až na desátou příčku. Čína skončila na 20. místě, a pohoršila si tak o šest příček.

Postavení Spojených států a Číny v žebříčku podle IMD podkopávají jejich vzájemné obchodní spory. Ještě předloni byly USA v žebříčku na prvním místě.

Česká republika se v žebříčku nachází nejvýše ze zemí visegrádské čtyřky. Polsku patří 39. příčka, Maďarsko je na 47. místě. Slovensko, které si pohoršilo o čtyři příčky, skončilo na 57. místě.

⏰It's that time of year again! ?The IMD World Competitiveness Center 2020 Ranking is now out! Which countries are topping the charts? Discover the ranking here: https://t.co/rHOzH1YGMj#IMDImpact #worldcompetitiveness pic.twitter.com/KdWkH1PwXC

— Institute for Management Development (IMD) (@IMD_Bschool) June 16, 2020

Žebříček zahrnuje celkem 63 zemí, na posledním místě se v něm nachází Venezuela.

IMD sestavuje žebříček od roku 1989, a to na základě stovek kritérií. Čtyřmi klíčovými měřítky jsou podle serveru CNBC výkon ekonomiky, efektivita vlády, efektivita podnikání a infrastruktura.

Související

Ilustrační foto

Česko si pohoršilo v žebříčku konkurenceschopnosti. Co ho táhne ke dnu?

Česko spadlo v mezinárodním žebříčku konkurenceschopnosti za období 2019/2020 Světového ekonomického fóra (WEF) o tři místa na 32. příčku. Jedním z důvodů poklesu je pracovní trh a jeho stav. K lepšímu umístění ČR nepomohly ani skvělá makroekonomická stabilita, slušná dynamika ekonomického růstu, dobrá kontrola a rovnováha státních a veřejných financí či bezpečnost.

Více souvisejících

Konkurenceschopnost singapur Česká republika Čína USA (Spojené státy americké) Venezuela

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý kancléř Mynář čelí obžalobě kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy