Země G20 zavedly rekordní obchodní překážky

Země ze skupiny 20 největších ekonomik světa G20 zavedly v období od poloviny května do poloviny října 28 nových překážek, které pokrývají obchod za 460,4 miliardy USD (10,6 bilionu Kč), hlavně prostřednictvím zvýšení cel a zákazu dovozu. Uvedla to dnes Světová obchodní organizace (WTO).

Omezeních bylo v uvedeném období o 37 procent více než v době od října 2018 do května 2019. Podíl globálního obchodu, na který se tato opatření vztahují, se totiž výrazně zvýšil, upozornila WTO.

Do skupiny G20 patří mimo jiné Spojené státy, Čína a rovněž Evropská unie.

"Historicky vysoká úroveň obchodních restrikcí má zřetelný dopad na růst, tvorbu pracovních míst a na kupní sílu po celém světě. Od ekonomik G20 musíme vidět silnou vůdčí roli, pokud chceme zabránit zvýšené nejistotě, poklesu investic a také slabšímu růstu obchodu," uvedl podle agentury Reuters generální ředitel WTO Roberto Azevedo.

Související

Více souvisejících

G20 wto zahraniční obchod peníze

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy