Země G7 jsou připraveny ekonomiku podpořit, pokud to bude nutné

Země G7 jsou kvůli dopadům koronaviru připraveny podpořit globální ekonomiku. Jejich zástupci se na tom shodli na dnešním jednání, které se konalo prostřednictvím telekonference. Žádné konkrétní kroky ale zatím v plánu nemají. Finanční trhy v bezprostřední reakci na sdělení oslabily, později ale většinu ztrát smazaly.

"Vzhledem k potenciálním dopadům onemocnění COVID-19 na růst globální ekonomiky, potvrzujeme naše odhodlání využít všech příslušných nástrojů, abychom zajistili silný a udržitelný růst a zabránili riziku hospodářského poklesu," píše se ve sdělení, které skupina G7 vydala po schůzce a z něhož cituje server CNBC.

Schůzku vedli americký ministr financí Steven Mnuchin a šéf americké centrální banky Jerome Powell, zúčastnili se jí ale i ministři financí a šéfové centrálních bank z každé členské země.

"Není žádná bezprostřední nutnost reagovat, my jsme ale připraveni zakročit, jestliže to někde bude zapotřebí," napsal na twitteru guvernér slovenské centrální banky Peter Kažimír, který je zároveň členem Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB).

Important for ECB to remain alert, monitor situation. There’s no imminent need to act, but we’re ready to step in when and where necessary. 2/3

— Peter Kažimír (@KazimirPeter) March 3, 2020

Snaha společně ochránit světovou ekonomiku je ale podle něj vítaný krok. "Koordinovaný postup G7 s cílem zaštítit světovou ekonomiku je velmi vítaný," dodal slovenský představitel ECB.

Kažimír také řekl, že panika a přehnaná reakce by mohly být nákladné, ale že je důležité, aby ECB zůstala ostražitá.

Zejména akciové trhy si od dnešní telekonference hodně slibovaly. Akcie v Evropě dopoledne vykazovaly podle panevropského indexu STOXX 600 růst asi o tři procenta, po zveřejnění komuniké z jednání zástupců G7 ale zisky omezily zhruba na dvě procenta. Po 15:00 SEČ vykazoval index růst asi o 2,6 procenta na 385,80 bodu. Futures na Dow Jonesův index ráno přidávaly asi 200 bodů, zisk ale později kompletně smazaly, než se k růstu těsně před otevřením burz vrátily.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v pondělí zhoršila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 2,4 procenta, zatímco dosud počítala s růstem o 2,9 procenta. Varovala nicméně, že pokud se epidemii koronaviru nepodaří včas zastavit, budou ekonomické dopady velmi vážné. Nejhorší scénář pak předpokládá, že růst globální ekonomiky by letos byl jen poloviční a činil 1,5 procenta.

Nový typ koronaviru se od loňského prosince šíří z Číny, v celém světě už je zhruba 90.000 nakažených, onemocnění podlehlo více než 3000 lidí. Pět nakažených nemocí COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje, má i Česká republika. Na nemoc zatím neexistuje spolehlivý lék, několik se jich ale už testuje. Řada firem v Číně byla nucena omezit činnost, což narušilo globální dodavatelské řetězce a přeneslo ekonomické potíže do dalších zemí.

Skupinu G7 tvoří Spojené státy, Kanada, Japonsko, Německo, Británie, Itálie a Francie. Součástí je také Evropská unie jako celek.

Související

Více souvisejících

G7 Ekonomika Steven Mnuchin Peter Kažimir Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy