Zisk automobilky Hyundai klesl o 75 procent, vázne poptávka v zahraničí

Jihokorejské automobilce Hyundai Motor Co. klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 75 procent na 227 miliard wonů (4,3 miliardy Kč). Pokles byl nejhlubší za sedm čtvrtletí a zisk zaostal za očekáváním analytiků kvůli slabé poptávce ze zahraničí, která zastínila i růst doma. Automobilka to oznámila v noci na dnešek.

Analytici dotazovaní agenturou Refinitiv očekávali v průměru pokles zisku na 275 miliard wonů z loňských 919 miliard wonů. Výnosy klesly o 19 procent na 21,9 bilionu wonů.

Prodej aut se snížil o 33 procent na 1,14 milionu vozů. Prodej na domácím, jihokorejském trhu se však zvýšil o 13 procent na 200.000. Na dalších trzích, včetně USA, Číny, Evropy a Indii, klesl o více než deset procent.

K růstu prodeje na domácím trhu pomohla hlavně poptávka po velkých a sportovně užitkových vozech, jako G80 a GV80 či Grandeur. Ani prodej těchto vozů, u kterých je vysoká zisková marže, však nevykompenzoval propad v Evropě a USA, napsala agentura Reuters.

Hyundai od března kvůli koronaviru přerušil výrobu ve většině svých továren v zahraničí. Na začátku května se automobilce podařilo výrobu v zahraničí obnovit, ne však na plný výkon.

Společnost Hyundai je největší automobilkou v Jižní Koreji a spolu se sesterskou firmou Kia tvoří pátého největšího výrobce aut na světě. Hyundai působí i v České republice. Oficiálně spustil sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích v listopadu 2008. Nošovická továrna je jediným výrobním závodem Hyundai v Evropské unii, v loňském roce vyrobila 309.500 vozů.

Související

Sídlo společnosti Siemens

Velké tuzemské firmy mají o očkování zájem, ale nemají vakcíny

Významné české firmy mají zájem o očkování svých zaměstnanců proti koronaviru, ale vlastní očkovací centra zatím vesměs nepřipravují. Důvodem je podle nich to, že nemají dostatek informací o procesu vakcinace ani samotnou vakcínu. Své zaměstnance řada z nich testuje. Vyplývá to z ankety ČTK mezi velkými podniky.

Více souvisejících

hyundai automobilový průmysl Ekonomika Jižní Korea

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy