Kultura

Související články:

V titulní roli Bejbyho se představí Vojtěch Lipina, foto: Jan Procházka

Legendární muzikál Šakalí léta ovládne Olomouc

Olomouc - Muzikál Šakalí léta, který proslavila filmová verze s hudbou Ivana Hlase, se objeví již v pátek 27. března v repertoáru Moravského divadla Olomouc. Příběh mladého chuligána Bejbyho, který na přelomu 50. a 60. let minulého století svou láskou k rokenrolu a výstředním vystupováním rozvířil společenské dění v pražských Dejvicích, převede na divadelní prkna soubor olomoucké činohry pod vedením režiséra Luďka Golata.
Přípravy na novou inscenaci Protest/Rest. Robert Jašków.

Nejznámější postava z her Václava Havla ožije ve Švandově divadle

Praha – Během této divadelní sezony měli diváci příležitost vidět dvě novinky ve Studiu Švandova divadla, a to Děvky od Arbesa a Putin a Biľak u trezoru. Nyní se chystá další novinka, která bude složena ze dvou aktovek. Daniel Hrbek připravuje Protest od Václava Havla a Rest od Marka Hejduka.
Marek Pospíchal

Recenze: Evropa je v rukou bláznivého Rusa

RECENZE – Při současném dění na geopolitické scéně je dobré se na chvilku zastavit a popřemýšlet o tom, kdo to vlastně je Vladimir Vladimirovič Putin. Hra uváděná v pražském Švandově divadle na Smíchově sice není věrným odrazem reality, ale je postavená na tom, jak média prezidenta Ruské federace líčí. V roli Putina se ve hře Putin a Biľak u trezoru představil Marek Pospíchal, což lze označit za brilantní tah.
Plakát k přednášce Oživená krajina a vývoj lidského vědomí

Ekologický večer představí téma organické architektury

Olomouc - Jednou z prvních akcí k doprovodnému programu letošního ročníku festivalu Ekologické Dny Olomouc a výstavy Aenigma, která je aktuálně k vidění v olomouckém Muzeu moderního umění, bude i přednáška architekta Oldřicha Hozmana zabývající se organickým pojetím architektury. Posluchači si ji mohou vychutnat již dnes od 17 hodin v Domě přírody Litovelského Pomoraví v Horce nad Moravou.
Z inscenace Doktor Faustus: Robert Finta a František Strnad, foto: Radovan Šťastný

Národní divadlo moravskoslezské uvede tragikomedii Doktor Faustus

Ostrava - Brilantní tragikomedie Christophera Marlowea s názvem Doktor Faustus se již zítra poprvé objeví v repertoáru Národního divadla moravskoslezského. V hlavních rolích příběhu o muži, který upsal svoji duši ďáblu, se představí František Strnad a Robert Finta.
Rituální vražda Gorge Mastromase. Foto: Kryštof Kalina

Rituální vražda na prknech DISKu

Praha – Studenti 3 ročníku herectví a 4 ročníku režie-dramaturgie katedry činoherního divadla nastudovali jako první absolventskou inscenaci hru Dennise Kellyho RITUÁLNÍ VRAŽDA GORGE MASTROMASE.
Recenze: Jak bolestná může být Cesta naděje?

Recenze: Jak bolestná může být Cesta naděje?

Čtyři roky po jedné z nejkrvavějších bitev I. světové války se australský usedlík vydává do jemu zcela neznámého prostředí, aby na bývalém bojišti našel pozůstatky svých tří synů. Musí se vypořádat nejen s poválečným traumatem bývalých aktérů konfliktu, ale i zemí, v níž mu leccos přijde naprosto nesmyslné.
Operní zpěvačka Ema Destinnová

Jaká byla Ema Destinnová? Podívejte se na ni očima závistivců

Praha – Možná o něm nemáte ani tušení, ale když jdete po Národní třídě, procházíte kolem divadla s dlouholetou tradicí. Divadlo Viola na konci března uvede svou první premiéru v 52. divadelní sezoně, ve které se představí čtyři oblíbené herečky.
Šaldovo divadlo

My Fair Lady okouzlí liberecké publikum

Liberec – Ke klasice, která se objevila alespoň někdy na prknech snad všech divadel, patří příběh o anglické dívce z nuzných poměrů, jejíž výslovnost angličtiny tahá za uši jazykového odborníka. Ten se svým známým uzavře sázku, že ji naučí vyslovovat jako dámu. Muzikál MY FAIR LADY (Pygmalion) uvedou nově v libereckém Divadle F. X. Šaldy.
Hana Tomáš Briešťanská a Jan Leflík, foto: Zdeněk Němec

Hitem Městského divadla Zlín jsou stále Žítkovské bohyně

Zlín - Inscenace Žítkovské bohyně na motivy stejnojmenné knihy Kateřiny Tučkové v režii Doda Gombára se ve zlínském divadle hrají již víc než rok a sklízí úspěchy po celé zemi. Velký sál hlásí u každého představení tohoto titulu vyprodáno, ať už na domovské scéně nebo na zájezdech. V nejbližší době se inscenace divákům nabízí v termínech 24. března a 3. dubna v Městském divadle Zlín a 31. března v Národním divadle Brno.

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 58 minutami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy