Kultura

Související články:

Koncertní cyklus Krása dneška slaví již devátou sezonu

Poslední koncert Krásy dneška láká na divadelní akci a jam session

Praha – Poslední koncert z cyklu soudobé hudby Krása dneška, který pořádá PKF – Prague Philharmonia, se bude konat v úterý 22. dubna v Experimentálním prostoru Roxy – NoD. Posluchače tentokrát čeká interpretace skladeb německo-argentinského skladatele Mauricio Kagela, jenž vynikal zejména svým zaujetím promítnout teatrální složku do hudebních vystoupení.
Simona Stašová

Simona Stašová zazářila: Na festivalu v USA získala cenu za herecký výkon

Tiburon/Praha - Herečka Simona Stašová získala na filmovém festivalu v americkém Tiburonu cenu za ženský herecký výkon ve snímku Filipa Renče Sebemilenec. Oznámila to dnes Česká televize, která film produkovala. Stašová cenu Golden Reel (Zlatý kotouč) osobně převzala během pátečního závěrečného ceremoniálu.
Ilustrační foto

Ostrava se bude otřásat: Na legální techno party bude vstup téměř zdarma

Ostrava - V Ostravě se připravuje druhý ročník velkého a legálního festivalu taneční hudby. Akci nazvanou Beats for Love bude od 3. do 5. července hostit industriální Dolní oblast Vítkovice. Pořadatelé očekávají, že festival stejně jako loni přiláká víc než 25.000 návštěvníků. ČTK to řekl organizátor Kamil Rudolf.
Kapela Půlnoc vystupuje mimořádně v rámci Reunion Tour 2014

Kapela Půlnoc vystoupí na svém posledním turné i v Divadle hudby

Olomouc - Jednou ze zastávek definitivně posledního turné kapely Půlnoc bude i Divadlo hudby, ve kterém vystoupí 23. dubna od 19.30 hodin. Skupina, kterou založil Milan Hlavsa v roce 1988 po rozpadu The Plastic People of the Universe, se rozhodla odehrát několik závěrečných vystoupení po vydání CD Údolí ohně. Koncert je součástí doprovodného programu k retrospektivní výstavě Káji Saudka v Muzeu umění Olomouc.
Do rock´n´rollové síně slávy byl Jeff Beck uveden dokonce dvakrát

Legendární kytaristé ovládnou Pražský hrad

Praha – Dvě velké osobnosti světové hudby a zároveň držitelé mnoha Grammy míří na Pražský hrad. Jeff Beck, držitel osmi cen Grammy a jeden z nejdůležitějších a nejvlivnějších sólových kytaristů historie vystoupí 4. června na Terase Jízdárny Pražského hradu. Další vystoupení čeká posluchače 24. července ve Španělském sále Pražského hradu, kde zažije svoji tuzemskou premiéru přední americký bluesový kytarista, zpěvák a trojnásobný držitel Grammy Keb´ Mo´.
Činoherní studio v Ústí nad Labem

Soud zamítl návrh na insolvenční řízení s Činoherním divadlem

Ústí nad Labem - Krajský soud zamítl návrh na insolvenční řízení s Činoherním divadlem města Ústí nad Labem, který kvůli nevyplaceným mzdám podaly dvě zaměstnankyně. ČTK to zjistila v insolvenčním rejstříku. Podle soudu jejich návrh nedokládá, že by obecně prospěšná společnost byla v úpadku.
Populárně naučný televizní dokument zkoumá dopady genetického testování rodičovství z pohledu evoluční biologie

Academia Film Olomouc uvede premiéru filmu Čí je moje dítě

Olomouc - Už několik let si mohou muži ve vyspělých společnostech ověřit, zda jsou skutečnými otci svých dětí. Proč vůbec muže otázka biologického otcovství trápí, jak s tím souvisí žárlivost, jak si partneři ve vztahu zajišťují vzájemnou věrnost a jakou v tom všem hrají roli geny? Odpovědi z pohledu evoluční biologie přináší dokument Čí je moje dítě, který bude uveden v soutěžní sekci Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc již dnes od 20 hodin v Konviktu.
Královna portugalského fada Mariza

Festival Struny podzimu bude hostit výjimečné osobnosti

Praha – Na letošní ročník festivalu Struny podzimu, který se uskuteční mezi 6. říjnem a 9. listopadem, zavítá řada výjimečných osobností. Mezi ty patří především královna portugalského fada Mariza, respektovaný klavírista Ahmad Jamal, legendární komponista Steve Reich, festivalový objev Chris Thile spolu s fenomenálním klavíristou Bradem Mehldauem, fascinující jihoafrický zpěvák a trumpetista Hugh Masekela či první dáma současného andaluského flamenka Estrella Morente.
Letošní vizuál festivalu poukazuje na stereotypní vnímání žen ve vědě

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc byl zahájen

Olomouc - Úctyhodný 49. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO), který probíhá ve dnech 15. – 20. dubna, nabídne svým návštěvníkům rekordních 420 filmů. Svým hlavním programovým blokem Kosmos festival oslaví jak 80. výročí narození geniálního amerického vědce, astronoma Carla Sagana, tvůrce kultovního populárně-naučného seriálu Cosmos, tak astronomii a kosmologii obecně.
Pořadem provází moderátor Roman Šmucler

Nejchytřejšího Čecha čeká zlatá výhra

Praha - Soutěž Nejchytřejší Čech, kterou vysílá Česká televize, bude po několik následujících sobotních večerů bavit celý národ. Vítěze čeká 1 000 000 Kč nebo pět čtyřicetidukátů v ryzím zlatě stejné hodnoty od jablonecké České mincovny.
Moc art aneb Amadeus v Brně

Géniové a podvodníci pokračují v Huse na provázku

Brno - Druhý díl projektu Géniové a podvodníci v Divadle Husa na provázku se blíží. Opera Miloše Štědroně podle libreta Milana Uhdeho s názvem Moc art aneb Amadeus v Brně bude uvedena v první premiéře 17. dubna. Ta je však, stejně jako druhá premiéra, beznadějně vyprodána.
Jiří Langmajer a Daniela Šinkorová, autor: Roman Albrecht

Langmajer: Hrajeme poker, ale bez karet

Praha – Žárlivost si alespoň jednou zařádila v každém partnerském vztahu. Ne pokaždé se však ukáže, že byla opodstatněná a to dokonce z obou stran, jak tomu je ve hře Marca Camolettiho „Manželský poker“, kterou uvede na konci dubna Divadlo Palace.
Petr Čtvrtníček

Ukáže se Petr Čtvrtníček jako podvratný živel?

Praha – Divadlo Na zábradlí uvede na Velký pátek premiéru detektivní hry Jiřího Havelky „Šílenství“. V této detektivce naní nic takové, jaké se na první pohled zdá. Šílenství, vykloubenost, pomatenost aneb Co se děje v hlavě odepsaného detektiva, který se stále snaží najít první stopu zločinu.
Autorka hry Úhlavní přátelé Carole Greep na návštěvě v Praze s Terezou Kostkovou

Francouzská dramatička byla nadšená z české inscenace své hry

Praha – Divadlo v Rytířské uvedlo v polovině února tohoto roku francouzskou hru „Úhlavní přátelé“ od Carole Greep. Tato úspěšná dramatička a bývalá herečka nyní zavítala do Prahy na pozvání Divadla v Rytířské, kde shlédla svoji hru v podání českých herců. Jak se jí představení líbilo, sdělila pak v krátkém rozhovoru.

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 20 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

Zdroj: David Holub

Další zprávy