Kultura

Související články:

Pavol Hammel vydal nedávno koncertní dvojalbum Live

Slovenský rockový písničkář Pavol Hammel vyráží na koncertní Best of tour

Praha / Bratislava - Nesmrtelné songy v podání veterána česko-slovenské hudební scény Pavola Hammela čeká již v dubnu hudební publikum hned čtyř českých a moravských měst. Best of tour odstartuje 9. dubna v pražské Malostranské Besedě a 10. dubna rozezní notoricky známé skladby brněnské Metro. Následovat bude 11. dubna koncert v Šumperku a závěrečné tóny zazní 12. dubna v ostravském Parníku.
Z natáčení filmu Pojedeme k moři: Režisér Jiří Mádl uvádí do role Petra Šimčáka

Komedie Pojedeme k moři zaútočí na vaše bránice i emoce

Praha - Dlouho očekávaný režijní debut Jiřího Mádla s názvem Pojedeme k moři se blíží. Již 10. dubna se mohou diváci těšit na premiéru neobyčejného rodinného příběhu, který pobaví i dojme. Hlavním hrdinou je jedenáctiletý Tomáš, který dostane k narozeninám kameru a rozhodne se natočit film o vlastní rodině. V titulní roli se představí Petr Šimčák, Jan Maršál, Ondřej Vetchý, Lucie Trmíková, Jaroslava Pokorná a Michaela Majerníková. EuroZprávy.cz jsou hrdým mediálním partnerem.
Ilustrační foto

Lze věřit médiím? Češi to vidí jasně, průzkum vás překvapí

Praha - Nejdůvěryhodnější zpravodajské informace poskytují veřejnoprávní média, tedy Český rozhlas a Česká televize, ukázal to exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP. Veřejnoprávní média pak ve srovnání s konkurenčními médii nabízejí podle názoru většinové veřejnosti nejvíce objektivní a nestranné zpravodajské pořady, články či komentáře, stojí v tiskové zprávě agentury SANEP, kterou mají EuroZprávy.cz k dispozici.
Nesmrtelný příběh dvou milenců v českých podmínkách hospodského rasismu

Klicperovo divadlo atakuje nejznámější milostný příběh světového dramatu

Hradec Králové - Po Figarově svatbě a Richardu III. už návštěvníky scény Klicperova divadla jen tak něco nepřekvapí. Tentokrát se však umělecký šéf divadla David Drábek rozhodl atakovat další titul světové dramatiky - legendární příběh veronských milenců. Inscenace Romeo a Julie bude uvedena v premiéře 8. března od 19:00 hodin na hlavní scéně Klicperova divadla.
Yvona Škvárová, Frédérique Friess, Jakub Kettner a Blagoj Nacoski

Národní divadlo moravskoslezské uvede premiéru opery Jenovéfa

Ostrava - Operní soubor Národního divadla moravskoslezského uvede ve čtvrtek 27. února v 18:30 hodin na scéně Divadla Antonína Dvořáka novodobou českou premiéru operní básně Roberta Schumanna Jenovéfa. Opera pojednává o věrné lásce hraběnky Jenovéfy, která za nepřítomnosti manžela, válečníka Siegfrieda, odolá nejen milostným návrhům rytíře Gola, ale také kouzlům zlé čarodějky Margarethy.
Knihovna

Nakladatelství Host vydá čtvrtý díl Milénia Stiega Larssona

Praha – Knižní série Milénium získala ve světě i v České republice spoustu příznivců. Autor knih Stieg Larsson sice zemřel, aniž by dokončil čtvrtý díl, jeho práce ale nezůstane ležet v šuplíku, ujme se jí jiný autor. Čeští čtenáři se překladu dočkají zřejmě v roce 2015.
Česká televize

Události čeká "evoluční" změna, Česká televize prozradila víc

Praha - Zpravodajské Události České televize v dubnu čeká částečná proměna grafické podoby i obsahové dramaturgie. Sama televize změny považuje za spíše evoluční než revoluční. Nijak se podle ní nemění koncepce ani základní principy fungování zpravodajské relace. Po formální stránce se Události více přiblíží domovskému kanálu ČT24, vyplývá z informací České televize k plánované změně.
Národní divadlo v Praze - historická budova

Institucionální změny v Národním divadle

Praha - Národní divadlo nutně potřebuje změnu v mnoha aspektech. Jan Burian jakožto ředitel ND naplánoval institucionální změny, které přispějí k lepšímu fungování a prosperitě.
Paco de Lucía

Zemřel král flamenka kytarista Paco de Lucía (†66), podlehl infarktu

Mexiko - Fenomenální španělský kytarista Paco de Lucía zemřel v Mexiku ve věku 66 let. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na úřady umělcova rodného andaluského města Algeciras. Světoznámý hráč flamenka, který několikrát vystupoval i v Česku, zemřel po srdečním infarktu.
Slavnostní ukončení ZOH 2014

Olympiáda přinesla nejen největší počet medailí v historii, ale i největší sledovanost na ČT

Praha - Kanál ČT sport překonal v průběhu zimních olympijských her několik rekordů ve sledovanosti. Sedmkrát se stal nejsledovanějším programem celého dne a hokejový zápas mezi Českem a Slovenskem sledovalo nejvíce diváků v historii ČT sport. Celkový zásah her činil na obou kanálech České televize, které olympijské dění vysílaly, 7,4 milionu diváků. Na internetu bylo přehráno přes 22 milionů živých streamů.
Vladimír Hučín

Akční dokument Sametoví teroristé bude uveden v předpremiéře na Febiofestu

Praha – Akční dokumentární film Sametoví teroristé se již brzy dočká české předpremiéry na filmovém festivalu Febiofest, který začíná 20. března. Od 3. dubna se na snímek mohou diváci těšit také v našich kinech. Mezinárodní premiéra Sametových teroristů proběhla na festivalu Berlinale, kde dokument získal Cenu diváků.
Daniela Drtinová

Z ČT odchází Drtinová, pořad Interview změní svoji tvář

Praha - Ke konci dubna odejde z České televize Daniela Drtinová. Své rozhodnutí dnes odpoledne oznámila řediteli zpravodajství s tím, že na pořadu Interview se bude podílet ještě do konce následujícího měsíce, stojí v tiskové zprávě České televize, kterou mají EuroZprávy.cz k dispozici.
Na projektu pracovalo osmnáct studentů a studentek šumperského gymnázia

Putovní výstava připomene výročí upálení Jana Zajíce

Šumperk - Dne 25. února uplyne již 45 let od chvíle, kdy se na Václavském náměstí v Praze upálil bojovník proti zlu Jan Zajíc. Při příležitosti jeho výročí uspořádali studenti Gymnázia Šumperk ve spolupráci s Občanským sdružením PANT putovní výstavu s názvem Příběh Jana Zajíce. Vernisáž výstavy se uskuteční 24. února v rámci mezinárodního festivalu Mene Tekel v Galerii Karolina UK a 27. února ve Vlastivědném muzeu Šumperk.

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy