Divadlo

Související články:

Divadlo La Scala

Proslulá milánská opera La Scala se opět otevře, zazní čtyři koncerty

Milánská opera La Scala se v červenci po čtyřměsíční přestávce vynucené koronavirem znovu otevře. Příští měsíc v prostorách tohoto slavného operního domu zazní čtyři koncerty, píše agentura AP. Milán je metropolí Lombardie, která si z celé Itálie za dobu šíření infekce vytrpěla nejvíce. Celkem se v tomto severoitalském regionu nakazilo přes 93.500 lidí, více než 16.600 z nich zemřelo.
O statečném kováři

RECENZE: O statečném kováři. První premiéra po nechtěné pauze v Brně

RECENZE - Tak to máme konečně za sebou. Tedy alespoň první vlnu pandemie a snad i vlnu poslední… Městské divadlo v Brně bylo připravené na spuštění svých open-aire představení, jako každé léto, na nádvoří Biskupského dvora v centru města. Diváci, obklopeni renesancí, s nádherným pozadím gotického chrámu svatého Petra a Pavla, což je dominanta města, se mohli těšit na pohádku. Ano, první premiérou byla klasická lidová pohádka, zaznamenaná Boženou Němcovou, Neohrožený Mikeš. Mnohokrát realizovaný příběh (rozhlasem, televizí, filmem) je pravidelně v médiích uváděný a velcí i malí diváci tu pohádku do detailů znají. Má smysl tak často opakovaný sujet ještě jednou uvádět? Jistěže má, pokud se té pohádky zhostí známý hudební pohádkář, Petr Ulrych.
Divadlo, ilustrační foto

Hrát se nevyplatí. Většina divadel zůstane zavřená i po uvolnění restrikcí

Většina pražských divadel se 11. května neotevře, další vlna rozvolnění koronavirových omezení, kterou 30. dubna zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, jim podle jejich zástupců nepomůže. Podle nového ustanovení vlády do muzeí, galerií a výstavních síní bude smět od 11. května jen 100 lidí současně a maximálně jeden na každých deset metrů čtverečních. V divadlech bude možné obsadit jen každou druhou řadu. Za daných podmínek se nevyplatí hrát ani Národnímu divadlu.
Ilustrační foto

Až z 80 procent Češi nechtějí vrátit vstupné do divadla

Až z 80 procent nechtějí lidé po divadlech vracet vstupné za představení, která se v důsledku opatření proti šíření koronaviru neuskutečnila. Vyplývá to z ankety mezi pražskými scénami, které dnes ČTK oslovila. Lidé souhlasí s tím, že představení, která si vybrali a zaplatili, zhlédnou v náhradním termínu.
Hrušínský, Jan

Koronavirus: Ruší se premiéry filmů a zavírají divadla. Hrušínský zkritizoval Babiše

Představení okamžitě až do odvolání zrušila některá pražské divadla s kapacitou sálu přes 100 diváků. Reagují na dnešní rozhodnutí Bezpečnostní rady státu, která zakázala pořádaní akcí, jichž by se mohlo zúčastnit právě více než 100 lidí. Ruší se některé premiéry filmů a na ně navazující distribuce. Do kin tak třeba zatím nepřijde film 3Bobule, který měl mít premiéru ve středu.
Národní divadlo Brno

Národní divadlo Brno představilo novinky na sezónu 2020/2021

V divadelní sezoně 2020/21 si mohou stálí i noví divadelní příznivci vybrat ze 14 předplatitelských skupin. Prodej sezonního předplatného bude zahájen 9. 3. 2020. Také letos při koupi předplatného získá divák spoustu výhod, jako je úspora až 60 % oproti nákupu jednotlivých vstupenek, 10% sleva při nákupu vstupenek na festival Divadelní svět Brno a na Mezinárodní festival Janáček Brno a mnohé další.
Dobové tance

RECENZE: Dobové tance. Hořká komedie Karla Steigerwalda v Mahenově divadle v Brně

RECENZE - Psal se rok 1980 a mladý dramatik Karel S. nastoupil po krátkém působení na Barrandově, kde režim Antonína Novotného přísně hlídal ideologickou čistotu filmů. Ten kluk utekl do Činoherního studia v Ústí nad Labem, které pod vedením Ivana Rajmonta inscenovalo kdeco, co se snad v Praze ani nemohlo objevit. Prostě to bylo divadlo „v závětří“. Steigerwald napsal pro divadlo hru Tatarská poušť a všímaví rudí cenzoři ji zakázali. Napsal potom další hru Dobové tance a když k ní napsal noticku, tak tam snad naschvál, snad jenom na vysvětlenu dodal podtitul: Fraška z toku 1852.
Festival Divadelní svět Brno reflektuje aktuální přírodní, společenské i divadelní klima!

Festival Divadelní svět Brno reflektuje aktuální přírodní, společenské i divadelní klima!

Mezinárodní festival současného divadla, od 21. do 26. května 2020 představí na 12 divadelních scénách a 6 mimořádných prostorech na 35 souborů z 8 zemí. Tématem pro letošní rok je klimatická změna. V 5 sekcích, které pro festival připravili přední osobnosti brněnské divadelní scény, hledá 11. ročník festivalu Divadelní svět Brno odpovědi týkající se otázek ekologické krize a s ní provázanými změnami divadelního prostředí.
Hra Protokol

RECENZE: Sugestivní hra Protokol amerického dramatika Tracy Lettse, ze které mrazí

Dramaturgie divadla REDUTA, scény Národního divadla v Brně často, sahá k novým, třeba i netradičním titulům a daří se ji obohatit klasický repertoár o jiné, často objevné tituly. Hra PROTOKOL jistě mezi takové patří. V městečku Big Cherry zasedá městská rada. Různé střety názorů, různé pohledy na to, jak se postarat o blaho obyvatel městečka vede ke konfliktům, které se nakonec posunou daleko za rámec demokratické diskuse. To je všechno? Všechno! Může z takového konceptu vzniknout zajímavá inscenace? Napodiv může.
Světová premiéra opery Monument (Národní divadlo Brno)

Světová premiéra opery Monument v Janáčkově opeře Brno

Soubor Janáčkovy opery NdB vstoupí do roku 2020 s další světovou premiérou díla napsaného přímo pro něj. Po velmi úspěšné komorní opeře Michala Nejtka Pravidla slušného chování v moderní společnosti tentokrát vzniká dílo pro jeviště Janáčkova divadla, velký orchestr, deset sólistů a tři sbory: operní sbor, Český akademický sbor a Dětský sbor Brno.
Miltonův Ztracený ráj v nové dramatizaci

Miltonův Ztracený ráj a nová dramatizace v Městském divadle Brno

Ztracený ráj je právem považován za jedno z nejvýznamnějších děl světové literatury. Jedná se o rozsáhlou, dvanáct knih čítající epickou báseň geniálního anglického básníka Johna Miltona, která bývá svým významem přirovnávána k Homérově Odysseji. Milton pracoval na svém nejrozsáhlejším díle asi od roku 1658, během té doby dokonce přišel o zrak a závěrečné části tak diktoval již zcela slepý. Ztracený ráj poprvé vyšel v roce 1667 a i poté byl svým autorem ještě několikrát upravován. V roce 1723 byl katolickou církví zařazen na Index zakázaných knih, ze kterého byl vyškrtnut až v roce 1900.
Lucerna (Foto: Tereza Jiroušková)

RECENZE: Jiráskova Lucerna patří navzdory chybám k tomu lepšímu v Mahenově divadle v Brně

Klasika českého divadelnictví, Lucerna, žije v povědomí lidí, jako něco z devatenáctého století, ovšem premiéru měla v Kvapilově režii v Národním divadle v Praze až v roce 1905. Sám Jirásek, post romantik a tvůrce našich vybájených dějin, měl potřebu kulturně povznést a sebevědomím podpořit český národ. Díky schopnosti vytvořit své „dějiny“ krásným jazykem, který voněl vznešenou minulostí Čechů, mohli čtenáři – a nejenom děti – uvěřit, že Praotec Čech je ten krásný moudrý strejda s bílou bradou.
Ze zkoušek inscenace Pověření (foto: Kateřina Barvířová)

HaDivadlo slaví 45 let

Kultovní divadelní scéna připravila na 18. prosince oslavu svého významného výročí – 45 let od svého vzniku v roce 1974 v Prostějově. Původně Hanácké divadlo, které v 80. letech zakotvilo v Brně, otevře v den oslavy své dveře nejen všem bývalým i současným spolupracovníkům, ale i široké veřejnosti. K narozeninám mu zazpívá mimo jiné bývalá členka souboru – Monika Načeva.
Divadlo Reduta - hra Mars

RECENZE: Mars si odbyl premiéru v divadle Reduta v Brně

Divadelní hra německého současného dramatika Mayenburga Mars je žánrově všechno možné, jenom ne klasickou dramatickou tvorbou. Pohybuje se někde mezi absurdním divadlem, sci-fi příběhem, černou komedií, nebo ukázkou reality show. A nemá daleko k Orwelovu románu 1984. Ať si divák tuto hru přiřadí k jakémukoliv žánru, jedno je jisté. Odchází z divadelního sálu s pocitem, že je ten příběh vlastně o nás všech.
Růžový kavalír

RECENZE: Růžový kavalír v Brně si zaslouží téměř nejvyšší hodnocení

Janáčkovo divadlo v Brně uvedlo jako poslední titul roku 2019 operu Richarda Strausse. Jeho dílo Růžový kavalír je zde uváděno po třiceti pěti letech. Správně má název znít Kavalír s růží, protože jako posel lásky přináší stříbrnou růži a oblečen je v bílém, ne v růžovém. Ale již původní titul v němčině je takto nepřesně nazván. Opera Růžový kavalír bývá vždy divadelním svátkem. Ne jinak tomu bylo i v Brně.
Don Quijote (foto: Ivo Dvořák)

Recenze: Brněnský Don Quijote se obešel bez hlavních postav příběhu

RECENZE - Poslední premiéra v divadle Husa na provázku má jednoznačný název: Don Quijote. Ovšem pod dílo jsou podepsáni tři autoři: Cervantes (autor známého románu) , Mikulášek (režisér inscenace) a Sládeček (dramaturg). Tak co vlastně režisér a dramaturg se známým Cervantesovým dílem udělali? Přiznávám, do hlediště jsem sedal trochu s obavami.
Santiniho jazyk (MdB)

RECENZE: Santiniho jazyk aneb postmoderní výprava do fantazijní minulosti

RECENZE - Městské divadlo v Brně uvedlo jako svou třetí inscenaci sezony a padesátou sedmou inscenaci vůbec zajímavou a ojedinělou hru, která je inspirovaná literární předlohou Miloše Urbana Santiniho jazyk. Autory jevištního převyprávění jsou režisér a herec Stanislav Slovák a dramaturg divadla Jan Šotkovský.

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

Bývalý prezident Donald Trump mluví s médii, když opouští soudní síň poté, co byli v jeho trestním procesu u Manhattanského trestního soudu v New Yorku v pátek 19. dubna 2024 vybráni poslední porotci.

Donald Trump otáčí: Přežití Ukrajiny je pro USA důležité

Donald Trump sdělil, že přežití Ukrajiny je pro USA důležité. Agentura  Reuters tuto změnu popisuje jako posun v tónu pár dní předtím, než budou republikáni hlasovat o balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů ve Sněmovně reprezentantů USA. Informuje deník The Guardian.

před 1 hodinou

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti.

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

před 2 hodinami

Předseda sněmovny Mike Johnson (R-La.) v Kapitolu USA poté, co sněmovna v pátek 19. dubna 2024 schválila pravidlo o balíčku zahraniční pomoci.

Jste Chamberlain nebo Churchill? Napětí v americkém Kongresu roste

Dnes, v sobotu čeká celý svět na to, jak američtí kongresmani rozhodnou o soudu Ukrajiny, a tím i celé Evropy při hlasování o pomoci napadené země před ruským agresorem. V americkém Kongresu atmosféra houstne, protože dnešní odpoledne amerického času se vše rozhodne.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 5 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

včera

Spor o "sestřelený" bombardér: Letadlo útočilo na Dnipro a Kryvyj Rih, tvrdí Kyjev

Ukrajina tvrdí, že ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se v pátek zřítil na jihozápadě Ruska, údajně v noci na pátek provedl útok na ukrajinská města Dnipro a Kryvyj Rih.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy