Divadlo

Související články:

Divadelní svět

Divadelní svět Brno slaví deset let a sní evropský sen!

Prestižní a divácky oblíbený festival Divadelní svět Brno letos v termínu 23. – 28. května 2019 vstoupí do svého jubilejního desátého ročníku. Organizátoři lákají na více než padesát pozoruhodných představení z celého světa i na atraktivní téma, které zní: Evropský sen! „Toto silné téma letošního ročníku rezonuje s atmosférou ve společnosti se stejnou intenzitou jako v tom minulém a nabízí svým divákům reflexi toho, co sami prožívají,“ říká ředitel Národního divadla Brno a ředitel festivalu DSB Martin Glaser.
hra Hráč

Kouzlo přerodu aneb Provázek znovu v divadle Archa

Brno - Divadlo Husa na provázku, které v lednu získalo novou uměleckou šéfku Annu Davidovou, láká i letos na již tradiční a divácky oblíbenou pražskou přehlídku vybraných inscenací ze svého repertoáru. Čtyřdenní festival se pod heslem „Kouzlo přerodu“ bude konat 3.-6. dubna 2019 v Divadle Archa a nechat ujít by si ho neměli nejen fanoušci této legendární brněnské scény, ale ani všichni příznivci kvalitního současného divadla.
inscenace Pozemšťan

Komediální one man show Pala Seriše Pozemšťan vypráví o lidech 21. století očima mimozemšťana

Druhou premiérou letošní sezony v Divadle Bolka Polívky bude 5. dubna od 19.00 autorská inscenace Pozemšťan v podání herce Pavola Seriše a v režii Hany Mikoláškové. Fyzickým stand-upem i komediální pantomimou autor vypráví bláznivý příběh o mimozemšťanovi, který při svém pobytu na Zemi shledá, že by se rád stal člověkem. Pavol Seriš v inscenaci satiricky pohlíží na chaotický svět, který dnešní člověk přijímá jako normu. Pozemšťan je divadelní zprávou o lidech 21. století, kteří se dívají všude kolem sebe, jen ne do zrcadla.
hra Mně blesk se dotekl

Mne blesk se dotekl: Reduta uvedla zvláštní dílo, život spisovatele a novináře Rudolfa Těsnohlídka

Málokdy se povede na jeviště dostat podrobný životopis známého autora tak, aby to nebyl jenom nudný výčet jeho životních problémů a díla. Takový žánr patří spíše do memoárové literatury. Ale v brněnském Národním divadle, na scéně v Redutě se to povedlo. Více jak dvouhodinové představení „proteklo“ diváky v šokujícím tempu, s hlubokým vnořením do komplikované duše autora.
Divadelní svět

Velký divadelní svátek v Brně: Blíží se 10. ročník festivalu Divadelní svět

Divácky oblíbený festival Divadelní svět Brno letos v termínu 23. – 28. května 2019 vstoupí do svého jubilejního desátého ročníku. Milovníky divadla čeká více než padesát představení z celého světa. Všechny spájí jedna myšlenka: Evropský sen! To je krásné a optimistické téma, které v atmosféře „blbé nálady“ slibuje příjemné divadelní zážitky.
Don G (Jihočeské divadlo)

RECENZE: Don G: Vtipná opera z Českých Budějovic

Recenze - Je to už skoro rok (květen 2018) co Opera Jihočeského divadla uvedla v premiéře velmi zvláštní titul, ve kterém jsou dvě postavy známého svůdce Dona Juana, plus ještě jeden don Juan činoherní. Zvědavost mne zavedla z Brna, které je plné divadel a člověk vlastně nestíhá všechno vidět, do Českých Budějovic, kde jsem s laskavostí uměleckého šéfa opery, Tomáše Studeného, mohl vidět tu prazvláštní inscenaci.
Rozloučení s hercem Jiřím Pechou.

Zemřel Peca. „Nezapomeneme,“ zní z Divadla Husa na provázku

Divadlo Husa na provázku se loučí se svým zakládajícím členem a brněnskou hereckou legendou Jiřím Pechou (1944-2019). Ten zemřel v ranních hodinách ve čtvrtek 28. února 2019. Ještě tentýž večer uspořádal Provázek ve svém Divadelním klubu setkání jeho přátel a příznivců.
Polívka, Boleslav

Jiří Pecha (†74) byl mistr živelnosti. Exceloval v Babičce, vystupoval s Polívkou

Brněnský divadelní a filmový herec Jiří Pecha se do širšího povědomí diváků zapsal v tandemu s Boleslavem Polívkou, s nímž často vystupoval v jeho zábavné Manéži. Hráli spolu také ve filmech legendární režisérky Věry Chytilové Šašek a královna a Dědictví aneb Kurvahošigutntag nebo v úspěšném snímku Pupendo. Své největší role ale Pecha, přezdívaný Peca, vytvořil v brněnském Divadle Husa na provázku, své osudové scéně, kterou v 60. letech spoluzakládal. Herec dnes ve věku 74 let zemřel.
hra Anna Karenina (MdB)

Anna Karenina v Městském divadle Brno: Vášeň, emocionální záchvěvy a komplikované zvraty

RECENZE - Poslední premiérou v brněnském Městském divadle, bylo v únoru drama podle románu L. V. Tolstého, Anna Karenina. Nedokázal jsem si představit, jak lze toto mohutné dílo přepracovat do dramatického tvaru, do jednoho večera. Román čítající více než osm set stran, s rozvětvenými příběhy, s mnoha osudy se přece nedá uvést na jeviště bez toho, aby nebyl výrazně okleštěn, nebo ochuzen.
Hra Noc bláznů (Národní divadlo Brno)

Noc bláznů v Brně: Trochu jiný „Přelet přes kukaččí hnízdo“

RECENZE - Činohra Národního divadla v Brně uvedla v premiéře komedii, s jakou se běžně nesetkáváme. Noc bláznů současného australského dramatika Luise Nowaru bude určitě úspěšným kusem v repertoáru Mahenova divadla. Už proto, že se více jak dvě hodiny pohybují na scéně lidé z ústavu choromyslných a ti mají v jednoduchém příběhu dost příležitostí ke komickým situacím. Komickým? No někdy je to humor, který se zasekne pod kůži s mnoha otázkami. A odpovědi nechává na divákovi.
opera Don Carlos (Národní divadlo Brno)

Nadčasové klasika v Brně: Don Carlos v podání Národního divadla je neopakovatelný zážitek

RECENZE - Málokterá opera světového repertoáru je tak výrazná, jako Verdiho Don Carlos. Málokterá předloha libreta je tak důležitá pro rozvoj dramatické literatury své doby, jako Don Carlos Fridricha Schillera. Tento básník a dramatik Výmarské republiky spolu s Goethem psali (spolu i každý zvlášť) díla reagující na módní osvícenectví a racionalitu (Rousseau). Hnutí Sturm und Drang (bouře, útok a současně touha, pud.) Místo vlády rozumu tak módní v Evropě 17. století obhajují vládu emocí, citů, které jsou v nutném protikladu k povinnostem, zejména politickým. Vše se zobrazuje v Schillerově tvorbě: Úklady a láska, Don Carlos, Trilogie o Valdštejnovi, Marie Stuartovna, Panna Orleánská, Vilém Tell.
hra Zemský ráj to na dohled?

Zemský ráj to na dohled? Téměř sci-fi inscenace v brněnské Redutě

RECENZE: Bývá dobrým zvykem uvádět na scéně Národního divadla Brno v staroslavné Redutě inscenace, které tak trochu vybočují z běžného repertoáru profesionálních divadel. Odvážně se pouštějí do neprozkoumaných oblastí světa lidí a událostí, mapují někdy neuchopitelné situace v našem bytí. Tak tomu je i v nové inscenaci, která má podtitul: Divoké historky na horizontu událostí… Vesmír jste vy.
inscenace Bouře a klid

Bouře a klid: Nevšední zážitek z multižánrového představení o životě Emy Destinové

RECENZE - Brněnskou vilu Tugendhat není snad potřebné představovat. Jedna z ikon meziválečné architektury vytvořena Ludwigem Miesem van der Rohe, se stala po neuvěřitelných peripetiích poválečných funkcí od skladů a ošetřovny, až po důkladnou rekonstrukci v roce 2001, to byla zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO.  Obdivují tuto stavbu návštěvníci z celého světa a například onyxová stěna v hlavním sále interiéru je jedinečná, s takovou součástí prosklené jídelny se skutečně nikde na světě nelze setkat. V tomto, doslova dech beroucím prostoru, se pořádají umělecká představení, která úspěšně doplňují jedinečnost vily svým obsahem. Pravidelně zde vystupují umělci z ProART Company, (CZ) ve spolupráci s Tanzkompanie Golde G. (DE).
Jesus Christ Superstar

Na Kanárských ostrovech se stojí fronta na brněnského Ježíše

Další mezinárodní úspěch si na své konto může připsat soubor Městského divadla Brno. Po pětkráte (od 16. do 20. ledna 2019) ocenili jeho inscenaci anglické verze rockové opery Jesus Christ Superstar v režii Stanislava Moši diváci Piramíde de Arona v Las Americas na ostrově Tenerife ovacemi vestoje. Superlativy nešetřil ani španělský tisk.

Aktuálně se děje

před 42 minutami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 4 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 9 hodinami

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy