Divadelní svět Brno startuje už od 20. května naživo v divadlech

Pořadatelům mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno se podařilo získat výjimku a otevřít divadla. Od 20. do 25. května 2021 se festival se sníženou kapacitou hledišť uskuteční naživo nejen ve venkovních prostorách, ale i ve vybraných brněnských divadlech. Vzhledem k epidemiologické situaci vznikala souběžně online podoba festivalu, která bude zdarma dostupná všem divákům v online prostoru.

„Dlouhé a náročné jednání se vyplatilo a Ministerstvo zdravotnictví se nám rozhodlo udělit výjimku z platných epidemiologických opatření, čímž festivalu coby jednomu z pilotních projektů rozvolňování umožnilo jeho plnohodnotnou realizaci už od prvního dne. Naše velké poděkování za podporu patří i vedení Ministerstva kultury, které vnímá význam festivalu Divadelní svět Brno,“ vysvětluje Martin Glaser, ředitel Národního divadla Brno a festivalu Divadelní svět Brno. 

Tématem celého festivalu je Nová perspektiva, která se prolíná programovou skladbou a diváckými možnostmi, jak celý festival prožít i virtuálně. Vzhledem k dlouhodobému uzavření divadel bude festivalový program tvořit i řada premiér. Jednou z nich je Manželská historie, kterou během pandemie nazkoušel Divadelní spolek Jedl u příležitosti letošního desetiletého výročí svého založení. Kromě premiérového uvedení v rámci DSB bude ve stejný den dostupná také online premiéra této inscenace v režii Roberta Sedláčka, která vznikla ve spolupráci s platformou Dramox. Během festivalu budou uvedeny i premiéry brněnských divadel – v Mahenově divadle očekávaní Majitelé klíčů Milana Kundery, v Divadle Husa na provázku Setkání spiklenců a v divadle Reduta česká premiéra hry Doktorka britského dramatika Roberta Ickea. 

Významným a inovativním dramaturgickým konceptem letošního festivalu jsou nové inscenace českých nezávislých divadel, které vznikly v přímé koprodukci s DSB. Studio Hrdinů pro festival připravilo online premiéru inscenace Oči v sloup. Naživo uvedeme premiéru Hilsner a ti druzí Divadla Feste a multižánrového festivalu Meeting Brno, která se odehraje na neobvyklém místě Franz Kafka Špitálu v Brně na Kolišti. Divadlo X10 pak v prostorách Divadla Husa na provázku uvede novou hru Tomáše Loužného a Ondřeje Novotného Druzí lidé. Pro dětskou linku festivalu připravilo Divadlo Toy Machine představení David a Goliáš. Další koprodukční projekty divadel Geisslers Hofcomoedianten, Divadla LETÍ a BuranTeatru uvedeme vzhledem k platným epidemiologickým opatřením až v podzimním epilogu festivalu. 

V online prostoru bude festival zahájen formou interaktivního streamovaného pořadu Telefonní ústředna Brno, připraveného společně se soubory Cirk La Putyka a Jatka78. Na piazzettě před Janáčkovým divadlem se naživo uskuteční hudebně taneční projekt Baletu NdB nazvaný Noosféra neboli zmrzlinové andante pro tanečníky a fontánu. 

Podstatnou součástí online programu budou i festivalové debaty na téma nové „divadelní“ perspektivy např. SDÍLET A SHRNOUT: Co přinesly dosavadní diskuze o budoucnosti divadel? a SDÍLET A SHRNOUT: Praxe divadla v online prostoru – nové cesty a slepé uličky, moderované filozofkou Alicí Koubovou. 

Z loňského roku se do letošního programu přesouvá i nerealizovaná Antická linie, připravovaná jako pocta brněnským divadelním osobnostem Evě Stehlíkové a Františkovi Derflerovi, a Profil režiséra Jana Kačeny. Pro tyto dramaturgické linie vznikla online verze scénického čtení Senecova Oidipa v režii Lukáše Kopeckého, a debata v dokumentární omáčce Hovory z Ján v režii Robina Kvapila, která je symbolickým vyjádřením podpory režisérovi, tvůrci a umělci, který vlivem nešťastné nehody zůstává od podzimu 2019 v dlouhodobě vážném stavu v nemocnici. 

Mezinárodní rozměr festivalu zůstane zachován díky atraktivnímu online programu. Festival uvede zdarma inscenace, které byly dlouho v hledáčku dramaturgické rady. Každý den bude možné zdarma zhlédnout po dobu 24 hodin špičkové inscenace z Izraele, Maďarska, Slovenska či Německa. Výjimečná a radikální interpretace Čechovových Tří sester režisérky Susanne Kennedy z německého Münchner Kammerspiele nabídne přelomový pohled na ruskou klasiku. Téma klimatické krize je akcentováno v inscenaci Jezdec na Bělouši  kde mj. vizuálně uhrančivá výtvarná podoba inscenace vznikla z několikaměsíční veřejné sbírky plastů z iniciativy  Theater Bremen. Výjimečný taneční zážitek If At All v režii uměleckého šéfa Rami Be’era vám nabídneme v podobě špičkového izraelského tanečního souboru Kibbutz Contemporary Dance Company. Ve výběru záznamů také najdete sugestivní Antigonu ze Slovenského národného divadla, velmi intimní, a přesto nadmíru aktuální, maďarské zpracování Euripidovy tragédie Médea od KV Társulat – Trafó a velkolepou politickou fresku Král Oidipus z německého Residenztheater.

Aktualizovaný program festivalu a průběžné informace o vstupenkách naleznou diváci na webových stránkách www.divadelnisvet.cz. Zde najdou diváci i podrobné podmínky návštěvy představení v divadlech – bude třeba prokázat se platným testem z akreditované laboratoře (PCR nebo Ag), nebo dokladem o očkování či prodělané nemoci. Celou dobu pobytu v divadlech bude třeba nosit respirátor a používat desinfekční prostředky. 

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy