HaDivadlo slaví 45 let

Kultovní divadelní scéna připravila na 18. prosince oslavu svého významného výročí – 45 let od svého vzniku v roce 1974 v Prostějově. Původně Hanácké divadlo, které v 80. letech zakotvilo v Brně, otevře v den oslavy své dveře nejen všem bývalým i současným spolupracovníkům, ale i široké veřejnosti. K narozeninám mu zazpívá mimo jiné bývalá členka souboru – Monika Načeva.

Po začátcích v Prostějově, kde Hanácké divadlo sídlilo v secesním prostoru Národního domu architekta Jana Kotěry, se stalo součástí brněnského Státního divadla spolu se souborem tehdejšího Divadla na provázku. V Brně pak došlo ke změně názvu divadla a soubor postupně vystřídal několik působišť. Řada legendárních inscenací HaDivadla je spojena s Kulturním střediskem na Šelepově ulici, jiné s prostorem Kabinetu múz. Od roku 2004 sídlí HaDivadlo Alfa pasáži v centru Brna.

Za 45 let svého fungování dalo HaDivadlo prostor a podporovalo v tvůrčím růstu mnoho výrazných osobností – od zakladatelů Svatopluka Vály a Arnošta Goldflama, přes dramaturga Josefa Kovalčuka, režiséry Břetislava Rychlíka či Davida Jařaba, až po herecké talenty – Pavla Lišku, Janu Plodkovou či Marka Daniela. Své fungování staví dodnes na výrazné autorské poetice a osobitém pohledu na svět. Jeho uměleckým šéfem je od roku 2015 režisér Ivan Buraj. 

Ve středu 18. prosince se od 17.30 hodin otevře divadlo všem spolupracovníkům i veřejnosti v rámci nejen vzpomínkového večera Let čtyřicetpět let. Komponovaný večer s otevřeným programem nabídne koláž z autorských textů Arnošta Goldflama, J. A. Pitínského či Cyrila Drozdy, volné projekční série fotografií i filmů ze společných let či upomínku prostějovských i předchozích brněnských působišť souboru. S kapelou zahraje Monika Načeva, také Václav Koubek, několik písní Jiřího Bulise přidá Dada Klementová a spol. a zazní i současná kapela Maruna pod vedením Jana Lepšíka a další hudební formace současných zaměstnanců a spolupracovníků divadla. „Stěžejním bodem večera má být zkrátka společné setkání a sdílení vzpomínek a zážitků,“ uvedla Anna Stránská, intendantka HaDivadla.

Související

Miloš Vystrčil, předseda Senátu

"Ambasáda" nezávislé běloruské kultury v Brně pošle dopisy vězňům, jeden napsal Vystrčil

Centrum experimentálního divadla v Brně dnes vyvěšením historické vlajky Běloruska zahájilo činnost "ambasády" nezávislé běloruské kultury. Cílem projektu je šíření povědomí o běloruské kultuře i protestech proti výsledku prezidentských voleb, které byly podle opozice zmanipulované. Protesty od srpna v Bělorusku tvrdě potlačuje vláda Alexandra Lukašenka, který se prohlásil za vítěze voleb.
HaDivadlo (foto: Jakub Holas)

Brněnští divadelníci jsou unavení ze změn, pomáhají si navzájem

Brněnská divadla sice nyní nemohou hrát pro veřejnost, zkoušky nových inscenací ale pokračují. Divadelníci se snaží dodržovat hygienická pravidla, a to i s ohledem na fakt, že v některých souborech se koronavirus objevil. Jsou unavení z neustálých změn, pomáhají si navzájem a přemýšlejí také o tom, jak pomoci společnosti.

Více souvisejících

HaDivadlo Brno

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy