Hrát se nevyplatí. Většina divadel zůstane zavřená i po uvolnění restrikcí

Většina pražských divadel se 11. května neotevře, další vlna rozvolnění koronavirových omezení, kterou 30. dubna zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, jim podle jejich zástupců nepomůže. Podle nového ustanovení vlády do muzeí, galerií a výstavních síní bude smět od 11. května jen 100 lidí současně a maximálně jeden na každých deset metrů čtverečních. V divadlech bude možné obsadit jen každou druhou řadu. Za daných podmínek se nevyplatí hrát ani Národnímu divadlu.

"Hrát pro takto malý počet diváků by jen prohlubovalo ekonomické ztráty. Těšíme se na návrat k normálnímu životu," sdělil ČTK mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Dodal, že první česká scéna od 4. května otvírá pokladny a spouští předprodej na příští divadelní sezonu. Zkoušky všech uměleckých souborů zahájí prozatím ve zvláštním režimu. Celé divadlo se připravuje na nejbližší premiéry, které jsou přeložené na začátek sezony.

Otevřít 11. května se nevyplatí ani malým scénám, jakou je například komorního Divadla Viola. "Diváci v klasickém divadelním uspořádání musí sedět ob řadu a v každé obsazené řadě vždy dva vedle sebe, a pak místo volné. Takže v našem případě 76 míst děleno dvěma je 38 a z toho mínus třetina je nějakých 25. Možná 30 míst bychom v tomhle režimu mohli mít, ale to je z hlediska honorářů, výdajů za energie a všeho nerentabilní. Vzhledem k dvěma předchozím měsícům karantény to nepůjde," řekl ředitel Violy Robert Tamchyna.

Také Divadlo Na Fidlovačce již do konce sezóny, ani v rámci nového ustanovení vlády, nezačne hrát. "Bohužel, při kapacitě 100 osob se nezaplatí náklady na uváděné představení," sdělila mluvčí divadla Claudia Nasliová.

Rovněž majitel Divadla Kalich Michal Kocourek míní, že současný limit do 100 míst pro jeho scénu nic neřeší. "Za takových podmínek by pro nás bylo každé představení silně ztrátové, což si jako nedotované divadlo nemůžeme dovolit. Nicméně doufáme, že až se prokáže, že lidé v hledištích nepředstavují za dodržování hygienických podmínek žádnou katastrofu, dojde k dalšímu navýšení povolené kapacity a letní scény na vzduchu budou smět fungovat za ještě velkorysejších podmínek než vnitřní hlediště," podotkl.

Otevřít se podle informací ČTK nechystá ani Divadlo na Vinohradech a Ungelt. Soubor nového cirkusu Cirk La Putyka 25. května plánuje otevření divadelního prostoru Jatka78. Premiéra nového projektu Cirku La Putyka inscenace Kaleidoskop má být 8. června. "Do divadla Jatka78 bychom na konci května chtěli vpustit tolik diváků, kolik povolí aktuální opatření proti šíření koronaviru," prohlásil principál Rostislav Novák ml.

Vedoucí pracovní skupiny pro uvolování karanténních opatření Rastislav Maďar dnes připustil, že některým divadlům se při limitu 100 diváků nevyplatí otevřít. "Ale vycházíme z toho, že ta pravidla musí být čitelná, mít logiku a být férová. Kdybychom kina povolili jen 100 a divadlům povolili 300, tak by to férové nebylo," uvedl.

Národní divadlo Brno 11. května neotevře, přestože mu to dovoluje uvolnění opatření souvisejících s koronavirem. Ředitel Martin Glaser dnes ČTK řekl, že hrát pro 100 diváků se nevyplatí, divadlo počítá se zahájením sezóny v srpnu. Otevření v květnu podle ředitele Miroslava Oščatky zváží Centrum experimentálního divadla v Brně, které pod sebou sdružuje Divadlo Husa na provázku, HaDivadlo a platformu Terén. 

"Nechci, aby to znělo nevděčně vůči vedení země, ale změny se valí rychle a my nejsme schopní tak rychle reagovat. U Mahenova a Janáčkova divadla se nám nevyplatí hrát, náklady jsou velké a pro 100 diváků by to přineslo akorát tolik, kolik by stály testy na koronavirus pro herecký soubor," uvedl Glaser. Podle něj by se možná dalo hrát v Redutě. "Má 250 míst a s přimhouřením očí by to šlo, ale rozhodli jsme se, že předsuneme plánované opravy a rekonstrukce na tento čas, kdy to vypadalo, že bude zavřeno," řekl Glaser.

Podle něj se divadlo už dříve rozhodlo u ukončení sezóny. "Místo září chceme začít příští sezónu už v srpnu, protože řada lidí nebude moct vycestovat do zahraničí, zůstanou doma kvůli tomu, že museli nyní vybrat dovolenou a podobně. Ze strany státu bereme dobrou vůli otevřít, ale musí se ještě vyřešit spousta věcí," řekl Glaser. Dodal, že je potřeba vyřešit třeba zkoušení souborů za dodržení všech opatření nebo účast zahraničních režisérů a dalších.

Zda se 11. května otevře, neví ani ředitel Centra experimentálního divadla Oščatka. "Informace je čerstvá a vše zvažujeme. Máme menší sály, takže to pro nás připadá do úvahy. Když se ale od 100 lidí odečtou herci a další, bude to ve výsledku pro 70 lidí a za těchto podmínek je to pro nás složité," řekl Oščatka. Situaci probere s uměleckými šéfy, kteří musí spočítat, jestli se inscenace vyplatí. Některé hry by se podle Oščatky mohly koncem května přesunout do venkovního prostředí Alžbětinské scény, kde by nebylo tolik složité dodržování opatření jako v sálech.

Související

Více souvisejících

Divadla Národní divadlo Divadlo Kalich Divadlo na Vinohradech Praha kultura Národní divadlo Brno Brno Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 38 minutami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 2 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

Česko uprchlíky z Ukrajiny nezvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy