Koronavirus: Ruší se premiéry filmů a zavírají divadla. Hrušínský zkritizoval Babiše

Představení okamžitě až do odvolání zrušila některá pražské divadla s kapacitou sálu přes 100 diváků. Reagují na dnešní rozhodnutí Bezpečnostní rady státu, která zakázala pořádaní akcí, jichž by se mohlo zúčastnit právě více než 100 lidí. Ruší se některé premiéry filmů a na ně navazující distribuce. Do kin tak třeba zatím nepřijde film 3Bobule, který měl mít premiéru ve středu.

Národní divadlo ruší do odvolání představení všech souborů ve všech budovách včetně středeční předpremiéry činohry Stát jsem já ve Stavovském divadle. Vstupné vrací obchodní odbor za zakoupená představení prozatím s termínem hraní do 17. března včetně. "Online nákupy budou odbaveny bankovním převodem, vstupenky zakoupené fyzicky na pokladně je možné zaslat e-mailem, aby se omezil osobní kontakt," sdělila ČTK Ivana Hendrychová z ND. K dispozici bude pokladna na Nové scéně. O dalším postupu bude ND informovat na svém webu.

"Jsme donuceni pro vás nehrát. Nevíme do kdy, protože to nikdo neurčil. Nevíme proč, protože v ČR onemocnělo cca 38 lidí s příznaky lehké chřipky," uvedl dnes na webu ředitel Divadla na Jezerce Jan Hrušínský. Vstupenky na dnešní a případně i další zrušená představení zůstávají v platnosti a divadlo bude hledat náhradní termíny. Na svém facebookovém profilu se Hrušínský ostře pustil do premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha; podle divadelníka opatření vlády bude mít likvidační dopad na malé fungující firmy.

Divadlo Na zábradlí ruší do 24. března všechna představení bez náhrady. Peníze za vstupenky zakoupené v prodejní síti GoOut budou divákům vráceny na jejich bankovní účet. Vstupenky zakoupené na pokladně divadla je možné vrátit v místě nákupu. "Zrušení se momentálně týká celkem 13 představení, včetně jednoho na malé scéně, které se divadlo rozhodlo zrušit z preventivních důvodů. O konání představení po 24. březnu a případné další refundaci zakoupených vstupenek, budeme naše diváky informovat v průběhu příštího týdne," uvedla za Divadlo Na zábradlí Alexandra Poláková. Zatím nedotčené zůstávají přípravy inscenace režiséra Jana Prušinovského Zlatá pláž, jejíž premiéra je plánována na 16. dubna.

Ceny Czech Grand Design kvůli koronaviru mění termín z původně plánovaného 24. března. Nový termín pořadatelé oznámí.

Společnost BIOSCOP dočasně ruší distribuci filmu 3Bobule do kin, včetně pražské a slovenské slavnostní premiéry a veškeré naplánované akce spojené s uvedením filmu. "Je nám to samozřejmě líto. Těšíme se na co nejbližší termín, kdy budou moci 3Bobule rozdávat radost, zvláště v této smutné době. Přátelé a Bobule zůstávají, " uvedl producent filmu Tomáš Vican. Film měl být po středeční pražské premiéře uveden do kin od 12. března. Náhradní termín zatím není známý.

Odkládá se i premiéra filmu Princezna zakletá v čase, která byla plánována na 19. března. "Prozatím bohužel nemůžeme určit nové datum uvedení snímku do kin," uvedl za produkci filmu Martin Kubišta.

Rock Opera zrušila premiéru rockové opery Troja s Evou Urbanovou, která se měla konat 19. a 20. března. Náhradní termín bude 20. a 21. května, vstupenky zůstávají v platnosti.

Ode dneška přestává hrát Divadlo v Dlouhé nebo Činoherní klub, Městská divadla pražská zatím zrušila dnešní představení. Předávání Cen divadelní kritiky, které se bude konat 16. března v divadle Komedie, se uskuteční bez diváků. Program bude možné sledovat streamovaným přenosem České televize, sdělili dnes ČTK pořadatelé. Divadlo v Dlouhé zrušilo představení naplánovaná na tento a příští týden. Vstupenky koupené v pokladně lze vrátit do konce dubna, platbu za e-vstupenky vrátí divadlo rovnou na účet. Zatím dnešní představení zrušila Městská divadla pražská.

Pořadatelé udílení knižních cen Magnesia Litera počítají, že finále letošního ročníku 7. dubna se na Nové scéně uskuteční, případně ale bez diváků. Pořadatelé červnového festivalu Metronome Prague vzhledem k termínu pokračují v plánování a přípravách, sdělila ČTK mluvčí festivalu Martha Häckl.

Související

Více souvisejících

Divadla Kina kultura Národní divadlo Jan Hrušínský Andrej Babiš Divadlo Na Jezerce Magnesia Litera Divadlo Na zábradlí Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy