Národní divadlo zahajuje slavnostním koncertem k 30. výročí sametové revoluce

Opera Národního divadla pokračuje v tradici zahajovacích koncertů vyznačujících se speciální dramaturgickou koncepcí.

Letošní leitmotiv výmluvně definuje podtitul Třicet let svobody: Hudba poroby, vzpoury a smíření. Ano, Národní divadlo ve čtvrtek 12. září od 19 hodin zahajovacím koncertem sezony 2019/20 uctí 30. výročí sametové revoluce. V historické budově zazní úryvky a scény z Janáčkovy opery Z mrtvého domu, z Verdiho Nabucca, Beethovenova Fidelia, Giordanova Andrey Chéniera a Smetanových oper Dalibor a Libuše. Vyvrcholením koncertu bude provedení Dvořákovy kantáty Te Deum, která na konci roku 1989 provázela prezidentskou inauguraci Václava Havla, jednoho z největších symbolů sametové revoluce.

„Jsem velmi rád, že se zahajovací koncerty v Národním divadle staly vyhledávanou tradicí. Osobně si nedovedu představit, jak lépe sezonu formálně začít. Letos si navíc připomínáme 30. výročí sametové revoluce a naším koncertem se tak připojíme k celorepublikovým oslavám,“ potvrdil hudební ředitel Opery Národního divadla, dirigent Jaroslav Kyzlink, pod jehož taktovkou během slavnostního večera zahraje Orchestr Národního divadla.

Zahajovací koncert sezony 2019/20 k 30. výročí sametové revoluce přivede na jeviště Národního divadla výtečnou ruskou sopranistku Veroniku Dzhioevu, která pravidelně účinkuje v Evropě, USA i v Asii. Na naší první scéně hostuje v inscenaci Maškarní ples a s Orchestrem ND s velkým úspěchem zpívala Requiem v katedrále sv. Víta při benefičním koncertu pro svatovítské varhany. Další vítaný host s mezinárodním renomé, tenorista Aleš Briscein, vystoupí s árií Dalibora. Tuto stěžejní roli ve slavné Smetanově opeře v loňské sezoně v němčině nastudoval v Oper Frankfurt. V roli krále Vladislava v tuzemském uvedení Dalibora exceluje Svatopluk Sem, držitel Ceny Thálie, který rovněž nebude chybět na zahajovacím koncertě v Národním divadle. A stejně tak dlouholetý sólista Opery Národního divadla Jiří Sulženko a další vynikající sólisté spolu se Sborem Národního divadla.

Zahajovací koncert sezony 2019/20 k 30. výročí sametové revoluce, Národní divadlo, 12. září 2019, 19:00.

Související

Více souvisejících

Národní divadlo sametová revoluce

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy