Propojení „dnů včerejších a dnešních“ ve Slezském divadle v Opavě

Ve Slezském divadle v Opavě se chystá již tuto neděli 15. září premiéra divadelní hry Thorntona Wildera Naše městečko. Poetická hra o tom, co je pro nás samozřejmostí a přitom to vůbec samozřejmé není.

Obyčejný den malého městečka pohledem amerického dramatika pojednává o každodenním životě, o životě, který bereme tak samozřejmě a který se ztrácí v nedohlednu tak rychle, že si mnohdy ani nestačíme uvědomit krásu všedních dní a jedinečnost každého okamžiku. A v podstatě je úplně jedno, zda se městečko jmenuje  Grover´s Corners či Opava, protože hra nabízí poetický pohled na zdánlivě „obyčejnou“ všednodennost dvou rodin a jejich dětí, které se do sebe zamilují a chystají svatbu… a pak přichází chvíle, kdy si hrdinka hry Emílie s hořkostí uvědomí, jak je život krátký a jak málo si ho vážíme.

A právě akcent na neopakovatelnost a krásu každého, byť zdánlivě nejobyčejnějšího života, oslava schopnosti zastavit se a vnímat svět a své blízké je poselstvím Wilderova příběhu, jenž se nás v dnešních časech dotýká dvojnásob.

Režisérem inscenace je umělecký šéf Polské scény Těšínského divadla Bogdan Kokotek: „Naše městečko“ je hrou o hledání štěstí, za kterým se vydáváme třeba do světových metropolí nebo indických svatyní, a ono je přitom – bez ohledu na to, kde se nacházíme – v každém dni našeho života, jen je ho potřeba zahlédnout. A co nejdřív, aby už pak nebylo pozdě," říká režisér.

Před premiérou poskytl malý rozhovor: 

Čím vás okouzlil text hry Naše městečko, že jste přijal nabídku režírovat ji v opavském divadle?

Vzrušujícím příběhem, jenž vypráví o věcech, které jsou v životě nejdůležitější a které v neustálém shonu za nevšedními zážitky často přehlížíme. Podle mého názoru je kouzlo této hry také v její jednoduchosti.

Čím vaše režijní pojetí okouzlí diváky?

Režijní pojetí při interpretování dobře napsané předlohy by mělo být velmi citlivé a s patřičnou dávkou pokory k dramatickému textu. Doufám, že diváky okouzlí především autorova myšlenka, kterou tato hra nese, a zajímavé herecké výkony.

Jste profesně režisér, režírujete na domácí Polské scéně Těšínského divadla, hostujete i v jiných českých divadlech. Postřehnete rozdíl mezi českým a polským herectvím? 

Rozdíl mezi českým a polským herectvím musíme hledat už v samotných základech a těmi jsou rozdílná tradice dramatické literatury v obou zemích. V Polsku jsou herci vychováváni na tradici romantické literatury a s nezbytnou dávkou patosu. V Čechách je to pak na „obyčejnější“ literatuře a s velkou dávkou smyslu pro humor. Ale také si myslím, že tyto rozdíly se pod vlivem německého divadla, jež je módní v obou krajích, v poslední době stírají. 

Jak dlouho jste působil na prknech opavského divadla?

Nastoupil jsem v srpnu 1968 a s malými přestávkami, kdy jsem působil ve Východočeském divadle Pardubice a v Klicperově divadle v Hradci Králové, jsem zde byl třicet let.

Po kolika letech se sem opět vracíte? 

Ač nerad, ale musel jsem odejít v roce 2004.

S jakými pocity přicházíte?

Dovolím si zacitovat francouzskou herečku Simone Signoretovou: Nostalgie už není tím, čím bývala.

Hodně se to tady změnilo?

Dá se říct, že ano. Kvůli zásahům zvenčí čítá soubor činohry už jen deset členů, v době mého působení nás bylo pětadvacet. Ale jsem rád, že divadlo tu stále je a hraje.

Co prozradíte o roli, kterou ztvárňujete v připravované inscenaci Naše městečko?

Malá, pěkná rolička, uvidíme, jaké budou požadavky pana režiséra.

Jak se těšíte na setkání s opavskými diváky?

To víte, že se po těch letech moc těším. V Opavě mají diváci své divadlo rádi, a proto jsem dvojnásob zvědav, jak tuto inscenaci přijmou.

Budete mít na premiéře trému? Trému… abych to kolegům nepokazil. (smích)

Thornton  Wilder: Naše městečkoPremiéra 15. září 2019, Slezské divadlo, OpavaHrají: Libor Olma, Martin Táborský, Ivana Lebedová, Daniel Volný, Beáta Hrnčiříková, Andrea Zatloukalová, Kostas Zerdaloglu, Hana Vaňková, Tereza Bartošová, Kryštof Malec, Jakub Georgiev, Pavel Zavadil, Jakub Stránský, František Štěpán, Kamila Srubková, Martin Valouch

Související

Divadlo, ilustrační foto

Tři bratři v nesnázích a v Opavě

V neděli 19. května 2019 uvede Slezské divadlo v Opavě svou poslední činohru této divadelní sezóny - hru Raye a Michaela Cooneyových Tři bratři v nesnázích. Hru plnou obratných scén, dramatických zvratů a se skvělou pointou režíroval Zdeněk Bartoš a přeložil Jiří Fischer.

Více souvisejících

Slezské divadlo Opava (SDO) Bogdan Kokotek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy