Umělci o Vlastě Chramostové (†92): Skvělá herečka s kritickým pohledem

Za skvělou herečku a odvážnou ženu označilo ministerstvo kultury Vlastu Chramostovou, která dnes zemřela. Její umělečtí kolegové na ní obdivovali mimo jiné schopnost kritického pohledu a odstupu.

Signatářka Charty 77 Vlasta Chramostová zemřela dnes ve věku 92 let.

Zármutek vyjádřilo ministerstvo kultury. "Skvělá divadelní a filmová herečka, jedna z prvních signatářek Charty 77, odvážná žena, vzácný člověk," charakterizovalo ji ministerstvo na svém twitterovém účtu.

Zpráva, kterou přijímáme s velkým smutkem a lítostí: ve věku 92 let zemřela paní Vlasta Chramostová. Skvělá divadelní a filmová herečka, jedna z prvních signatářek Charty 77, odvážná žena, vzácný člověk. Odpočívejte v pokoji... pic.twitter.com/8ZmFy1jYA1

— Ministerstvo kultury (@MinKultury) October 6, 2019

"Chramostová spojovala 20. a 21. století české kultury a politiky a nikdy neztratila schopnost kritického pohledu a odstupu," uvedl v reakci na hereččino úmrtí ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant. V československé a české kinematografii podle něj zůstává Chramostová neobyčejně silnou, monumentální osobností. "Patos, který herce dokáže tak často zradit, ji vždy posiloval a byl autentickou součástí jejího působení v divadle, ve filmu i ve společnosti," dodal.

Herec David Prachař, který se s herečkou setkal mimo jiné v Divadle Kolovrat a byl s ní v poslední době v užším kontaktu, obdivuje na Chramostové schopnost vrátit se na jeviště po dvacetileté pauze, vynucené podpisem Charty 77. "Je to obdivuhodné a ojedinělé," řekl Prachař a dodal, že i návrat po mnohem kratší době bývá pro herce těžký.

Podle Prachaře byla Chramostová jedním z mála lidí, kteří dokázali otevřeně psát o svém vztahu ke vstupu do komunistické strany. "Od té doby jsem nic tak svobodného a objektivního nečetl," uvedl herec. Dodal, že až do své smrti byla Chramostová schopná nadhledu. "Nepropadala žádným sentimentům, ani nad svým životem, ani nad okolím," řekl Prachař.

Chramostová si na konci 90. let zahrála i v oceňovaném filmu režiséra Vladimíra Michálka Je třeba zabít Sekala. Michálek na ni podle svých slov nejraději vzpomíná ve spojení s jejím druhým manželem, kameramanem Stanislavem Milotou, který zemřel letos v únoru. "Oni byli taková úžasná dvojice, skvěle se doplňovali. Vždy kolem nich bylo spousta humoru," zavzpomínal dnes Michálek v rozhovoru s ČTK.

Chramostovou měl Michálek rád i proto, že s ní mohl mluvit otevřeně. "I když mezi námi byl ohromný generační rozdíl, přesto se člověk tak necítil. Ona byla velmi citlivá, otevřená ke všemu. Měla velké srdce a byla statečný člověk," uvedl a dodal, že je škoda, že takových statečných lidí v poslední době odešlo více.

Filmový producent Jaroslav Bouček, který rovněž stál za snímkem Je třeba zabít Sekala, ČTK řekl, že měl to štěstí, že s Chramostovou spolupracoval na jejích dvou velkých filmových rolích, včetně Odcházení od Václava Havla. "Já na ni vzpomínám s velkou láskou. Vážil jsem si jí. I když byla víc divadelní herečka, měl jsem to štěstí, že jsem s ní točil dva velké a krásné filmy, které jsou oba ve zlatém fondu české kinematografie," uvedl.

Související

Chramostová, Vlasta

Rozloučení s Chramostovou: Lidé čekali ve frontě, u rakve se vystřídali Štěpnička, Donutil či Prachař

Vynesením rakve z Národního divadla (ND) skončilo dnes před polednem poslední rozloučení s herečkou Vlastou Chramostovou. Do zvuku trubačů ji vyprovodil poslední potlesk publika. Smutečnímu aktu, při kterém se s herečkou a významnou postavou české kultury posledních několika desítek let loučili především její umělečtí kolegové, přihlíželo zaplněné hlediště ND. Smuteční obřad ukončila česká hymna a dlouhé ovace vstoje.

Více souvisejících

Vlasta Chramostová Divadla kultura Charta 77 David Prachař (herec) Ministerstvo kultury Stanislav Milota (kameraman)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 26 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy